29 Mayıs 2008 Perşembe

İrmik helvası


İrmik helvası çok sevdiğim bir tat. Hem hafif hem de lezzetli. Dr.Oetkerden Allah razı olsun .Her şeyi bayanlar için o kadar kolaylaştırdı ki. Acaba bizleri tembelliğe mi itiyor diye düşünmeden de edemiyorum. Ama 21. yüz yılda, insanların bunca koşuşturmaları içinde her şeyi kolayca yapmak çok güzel. Gerçekten denenmeye değer. Ben ilk defa denedim. Genellikle kendim yapıyordum. Ama öylesine çabuk ve güzel oldu ki. Bir daha yapmak için uğraşır mıyım? Bilemem.

Malzemeler
  • Dr.Oetker hazır irmik helvası
  • 100 gr. Margarin ( ya da ½ çay bardağı sıvıyağ)
  • 2 su bardağı süt (ya da su)
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Bir tencereye yağı ve sütü koyun. Kaynatın.
  • Poşetteki tozu üzerine boşaltın. Devamlı karıştırarak pişirin.
  • Göz göz olunca ocağın altını kısın.
  • Suyunu tamamen çekene kadar pişirin.
  • Suyunu çekince helvayı kaşıkla birkaç kez alt üst edin. 15 dakika dinlendirin.
  • Daha sonra sıcak ya da soğuk arzunuza göre tarçın, ceviz serperek servis yapın.
  • Afiyet olsun.

28 Mayıs 2008 Çarşamba

Simit


Sevgili Tuğba'nın http://www.keyiflimutfagim.com/ da ev sahipliği yaptığı "Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 24"e simitle katılmak istedim.
Bir yandan Ceylin Naz'la uğraşırken, diğer yandan da bizleri ağırlarken kendisine kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
  • 4,5 su bardağı un
  • 250 gr. margarin (yumuşak)
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısını ayırın)
  • 1 adet kabartma tozu
  • Tuz
  • Susam
  • Çörek otu
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Yağı, yoğurdu, yumurtayı bir kaba koyup, karıştırın.
  • Kabartma tozu, tuz ve elenmiş unu yavaş yavaş katarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
  • 10 - 15 dakika dinlendirin ve ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, simitler yapın.
  • Yağlanmış tepsiye dizin ve yumurta sarısını sürün.
  • Üzerine susam veya çörek otu serpin.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Afiyet olsun.

25 Mayıs 2008 Pazar

Ye#34 Bulgur Etkinliği " Fellah köfte "


Sevgili Derya, http://www.deryadanlezzetler.com başlattığı Ye#34 Bulgur Etkinliği ile bir ay içerisinde iki etkinlik yaparak hepimize ne kadar özverili olduğunu gösterdi.
Etkinliğine katılma süresinin az olması nedeniyle geçmişte yayınladığım fellah köfteyle katılmak istedim.
Sevgili Derya’ya kolay gelsin ve nazar değmesin.

Malzemeler
  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
Sosu için
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Sarımsak
  • 3-4 adet yeşil sivribiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Bulguru çelik tencereye koyulur. Üzerine ılık suyu gezdirip tencerenin kapağı kapatılır.
  • 10 dakika bulgurun yumuşaması beklenir.
  • Üzerine tuz, karabiber, kimyon, salçalar eklenir.
  • Malzemeler iyice yoğrulur.
  • Un eklenir, yoğurmaya devam edilir.
  • En son yumurta katılıp, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur.
  • Küçük bir kâseye su doldurulup eller suya batırılır ve köfte hamurundan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.
  • Ortalarına işaret parmağıyla hafifçe bastırılarak çukurlaştırılır.
  • Köfteler, hafif un serpilmiş tepside biriktirilir.
  • Büyükçe bir tencereye bolca su konur.2 çay kaşığı tuz katılarak kaynatılır.
  • Kaynayan suya köfteler aktarılır.10- 15 dakika haşlanır.
  • Köfteler haşlanınca yavaş yavaş suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır.
  • Ocaktan alınır, suyu süzülür.
  • Haşlama suyundan 1 su bardağı ayrılır.
  • Diğer taraftan, sosun hazırlanması için zeytinyağı derin bir tavaya konur ve orta ısılı ateşte kızdırılır.
  • İncecik kıyılmış sarımsaklar ve halka kesilmiş biberler eklenir. Karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur.
  • Üzerine salçalar eklenir.
  • Ayrılan haşlama suda ilave edilir. Sık sık karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra alınır ve köftelerin üzerine gezdirilir.
  • Sostan sonra ince kıyılmış maydanozla süslenir.
  • Afiyet olsun.

20 Mayıs 2008 Salı

Kuru dolma biberi


Arkadaşım Filiz’e kızının rahatsızlığı için geçmiş olsuna gittiğimizde ısrarla dolma servisi yaptı. Sanki ısrar etmese yemez miydim?. Hayatta kıymalı dolmaya hayır diyemem. O kadar güzel yapmıştı ki. İnanılmaz bir lezzetti. Sırrını sorduğum da, tencerenin dibinde tereyağını ve salçayı kavurup, dolmaları sonra üzerine yerleştiriyormuş. Artık kuruları bitirmek gerek, yenileri çıktığına göre dedim ve onun dediği gibi yaptım. Yok böyle bir lezzet. Bu kadar ufak bir değişikliğin böylesine güzel olacağına inanmazsanız sizde deneyin derim. Canım arkadaşım sayesinde dolmalarım daha lezzetli.

Malzemeler
  • Kurutulmuş dolmalık biber
  • 1 – 1,5 su bardağı pirinç
  • 250 gr. Kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 – 1,5 yemek kaşığı salça
  • !72 çay bardağı sıvıyağ
  • ½ bağ maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Nane
  • Kırmızı toz biber
  • Nar ekşisi
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Büyükçe bir tencereye bol su ve biberleri koyun. Kaynatın.
  • Ayrı bir kapta kıymayı, incecik doğranmış soğanı koyun.
  • Yıkanmış pirinçleri, ince kıyılmış maydanozu, salçayı, tuzu, karabiberi, toz kırmızıbiberi, nar ekşisini, sıvıyağı ekleyin.
  • Hepsini iyice yoğurun.
  • Yumuşamış biberlerin içine karışımı doldurun. Çok sıkı olmamasına özen gösterin. Pişince taşmasın.
  • Tencerenin dibinde tereyağını yakın ve salçayı ekleyin. Bir iki çevirdikten sonra dolmaları dizin.
  • Sıcak suyu biberleri geçmeyecek şekilde doldurun ve pişirin.
  • Afiyet olsun.

19 Mayıs 2008 Pazartesi

19 Mayıs "Kurtuluşa İlk Adım"


“Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz.”
“Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.”
“Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.”
“Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur.”
“İnsaf ve merhamet dilenmekle millet işleri görülemez; millet ve devletin şeref ve bağımsızlığı elde edilemez, insaf ve merhamet dilenmek gibi bir kural yoktur. Türk milleti ve Türkiye'nin çocukları, bunu bir an akıldan çıkarmamalıdır”.
“Bağımsızlık, uğruna ölmesini bilen toplumların hakkıdır.”
“Tam bağımsızlık denildiği zaman, doğal, siyasal, mali, adli, askeri, kültürel ve her alanda tam bağımsızlık anlaşılır.”
“Bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz.”
“Bilelim ki, milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlerin avıdır.”
“Ulusun bağımsızlığını, yine ulusun kesin kararı ve direnişi kurtaracaktır”.
“Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.Ya istiklal, ya ölüm.”

19 Mayıs 1919 tarihi, Türk tarihi için önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü bu gün, yok edilmek istenen bir milletin yeniden şahlandığı, esaret zincirini kırmak için baş kaldırdığı gündür.
Bugün, üzerinde yaşadığımız bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin temeli, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı gün olan 19 Mayıs 1919 da atılmıştır.
Milli mücadeleyi başlatırken Türk milletine inanıyor ve güveniyordu. Yaktığı İstiklal Meşalesini bu milletin sonsuza kadar taşıyacağına inancı tamdı.
Geleceğin teminatı olarak gördüğü gençlere “Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.” diyerek, kurduğu demokratik, laik cumhuriyeti onlara emanet etmiş ve bugünü onlara bayram olarak hediye etmiştir.

16 Mayıs 2008 Cuma

Çikolatalı pasta


Porselen Demlik Çay Etkinliği 23 ‘ e ev sahipliği yapacak olan http://deryadanlezzetler.com’/ , tarifini lezzetler.com dan aldığım çikolatalı pastayla katılmak istedim. Tariften sadece mandalina kabuğu rendesini çıkardım. Olmazsa olmazım ceviz ve kakaoyu ekledim. Hem sunumu hem de tadı çok güzel bir pasta oldu İlk yaptığınız da kuru gibi gelirse sakın korkmayın, sosu yedikten sonra yumuşuyor. Ertesi gün bile çok güzel.

Malzemeler
  • 1 su bardağı un
  • ½ su bardağı nişasta1 su bardağı toz şeker
  • ½ paket kabartma tozu
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 su bardağı hazır çikolata sosu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Ceviz
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Yumurtaları ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın.
  • Süt ve yağı ilave edip çırpmaya devam edin.
  • Elenmiş un, nişasta, kabartma tozu, kakao vanilyayı ekleyin. Birkaç dakika çırpın.
  • Damla çikolatayı ekleyin. Silikon kalıpların yarısına kadar karışımdan dökün.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin. Çabuk pişiyor. Sık sık kontrol edin.
  • Kekler ılınınca servis tabağına alın.
  • Hazırladığınız çikolata sosu üzerlerine dökün.
  • Ceviz ekleyin.
  • Afiyet olsun.

15 Mayıs 2008 Perşembe

Beyaz çanta


Bir çanta modeli daha vermek istiyorum. Genç kızlarımızın severek kullanacağını düşünüyorum. O kadar kolay ki. Birkaç saat içerisinde bitirebilirsiniz. Ben kulplarını sırt çantası olacak şekilde yaptım. Taşımaları daha kolay olabilir diye düşündüm. Sizler daha değişik fikirler de geliştirebilirsiniz.
Üzerine süs sevenler için işleyebilir ya da nazar boncuğu gibi şeyler takabilirsiniz.
Kızlarımızı sevindirelim
Güle güle kullansınlar.

14 Mayıs 2008 Çarşamba

Kabak musakka ogreten



İsmi pek afilli ama yapımı çok kolay bir yemek. Yemeklerimin tarifi genellikle, Leman ERYILMAZ ‘ ın kitabından. Gerçekten her evde olması gerektiğine inanıyorum. Hem kolay hem de her evde olabilecek malzemelerden yapılıyor.

Malzemeler
  • 4 – 5 adet kabak
  • 250 gr. Kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 50 gr. Kaşar peyniri
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Kabakları soyup yıkadıktan sonra, yuvarlak yuvarlak dilin.
  • Hafifçe yağda kızartın.
  • Zeytinyağında unu kavurun..(Margarinde kullanılabilir ama kızarttığımız yağ sıvıyağ olduğu için , yağı değişik olsun istemediğimden ben zeytinyağı kullanıyorum. Beşamel sos olmaz diye çekinmeyin gayet güzel oluyor.)
  • Sütü ilave edin. Ama tencereyi ocaktan alıp öyle katarsanız pütürsüz olur.
  • Bir iki kaynatıp, tuz atın ateşten alın. Beşamel sosumuz hazır.
  • Kabak musakkayı fırın tepsisine yerleştirin.
  • Ayrı bir tencerede soğanı zeytinyağında kavurun.
  • Kıymayı ekleyin ve kavurun.
  • İnce kıyılmış maydanozu da indirmeye yakın koyun , az çevirin ve ocağı kapatın.
  • Kabakların üzerine bu karışımı dökün ve yayın.
  • Beşamel sosu da üzerine yaymaya çalışın.
  • Rendelenmiş kaşarla her tarafını kapatın.
  • Yemeğe 20 dakika kala fırında üzerini kızartın.
  • Sıcak servis yapın.
  • Afiyet Olsun.

12 Mayıs 2008 Pazartesi

İrmikli puding


Anneler günü için hafif bir pasta ararken benim tarif defterim de yalancı tavuk göğsü diye geçen ve severek yaptığım tarifi, sihirlimutfak.net.’com da ki blokta ismini irmikli puding olarak gördüm.Sunumuna vuruldum. Öylesine estetik görünüyordu ki. Beni yap ve sevdiklerinle paylaş diyordu. Şimdiye kadar yaptığımda bir kere bile böyle yapmayı akıl edememiştim. Benim ki onun kadar şık olmadı ama tadı çok güzel di. Gerçektende yapmaktan çok sunmak önemli deniyor ya bu çok doğru.
Bu arada Anneler gününde kızımın derlediği ve bana gönderdiği yazıyı görünce o kadar mutlu oldum ki.“teşekkür ederim.
"Bu satırları her gün aklımdan geçirdiğin için..Kavgaların en büyüğünü yaşasak da, sınırları ne kadar zorlarsam zorlayayım hiçbir şey olmamış gibi yanıma geldiğin için,bana kavga etmenin değil kavgayı bitirmenin erdem olduğunu her fırsatta gösterdiğin için,saygının ne demek olduğunu anlattığın, bir saat farkla da olsa büyüğüme bambaşka gözle bakmamı gösterdiğin için, üstelik bunu tüm saygısızlıklarımı derse çevirdiğin, sabrından ödün vermeden tekrar tekrar yinelediğin sırada yaptığın için,küçük şeyleri asla yeterli bulmamayı ama küçük şeyler yüzünden asla küçülmemeyi öğrettiğin, elimdekini hiç beğenmeyip daha fazlası için mücadele etmeyi kafama kazıdığın için,yeri geldiğinde hakkımı savunmak için varlığımı ortaya koymamı, yeri geldiğinde çıkınımı toplayıp yoluma devam etmeyi öğütlediğin için,hiç istemesen de aşağıya itip uçmamı sağladığın için, ben önemsemezken benden çok önemsediğini, ve bunu kendi isteğini azaltarak değil sıfırlayarak gösterdiğin için,özverinin büyümek için ne kadar gerekli olduğunu her gün canlı olarak gösterdiğin, her hareketimde suratıma vurarak ezberlettiğin için,onurlu yaşamak için elimde maddi hiçbir şeye ihtiyacım olmadığını fark ettirdiğin, kafamı dik tutmayı emrettiğin için,için parçalansa da yalnız olduğumu hatırlatıp yolumu seçmeye zorladığın için,ben ne görürsem göreyim gene gördüğünü bana bıkmadan anlattığın için,yastığa başını koymadan bana dua ettiğin, tüm iyi niyetlerin için,içinde ne kadar fırtına koparsa kopsun bir saniye bile kötülülük geçirmemeyi öğütlediğin, zarar vermeyi değil yapıcı olmayı şart koştuğun için,aramızı bozma uğruna doğru bildiğini savunduğun, asla vazgeçmediğin için,eğitimimi değil davranışlarımı önemsediğin için,yalanı sözlüğümden tamamen silmek için her gün çabaladığın için,dürüst olduğum sürece kapandı gibi gözüken kapıların aslında sadece yanından geçilmesi gereken bir duvar olduğunu anlattığın için,ben elimi başıma koyup diz çöktüğümde sarsıp kendime getirdiğin için,gerektiği yerde seni de es geçip yoluma devam etmeye söz verdirdiğin,her şeyin illüzyondan ibaret olduğunu saliselik anlarda istem dışı da olsa gösterdiğin için,umutsuz yaşayamayacağımı öğütlediğin, hayallerimi yıkmadığın, üstüne yenilerini kurduğun, ben yükselirken ezilmen uğruna ses çıkarmadığın, umutlarımın tükendiğini fark ettiğinde kafamı bulutlara çevirdiğin için,ama hepsinden ötebana karşılıksızlığın kelime anlamını öğrettiğin, çıkarsız yaşanabileceğini her gün yeniden gösterdiğin, dost, abla, yoldaş bildiklerimi ne pahasına olursa olsun yarı yolda bırakmayı şerefsizlik bellettiğin , hiçbir saniye bencil davranmamayı öğütlemediğin,vasiyet ettiğin için,teşekkür ederim anne. sana ve babama yaşattığım tüm üzüntüler içinde çok özür dilerimAnneler günün kutlu olsun,biraz erken oldu ama olsun,o gün herkes kutlu olsun, bugün bana özel olsun.”
Demek ki dedim bazı şeyleri verebilmişiz artık korkmamalıyım. Hayatta karşı güçlü, kardeşine de destek olacak. Bugüne kadar aldığım en güzel hediyeyi sizlerle paylaşırken tarifi unuttum sanmayın. .

Malzemeler
  • 9 yemek kaşığı toz şeker
  • 9 yemek kaşığı irmik
  • 1 litre süt
  • ¼ paket margarin
  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 8 – 9 adet pötibör bisküvi
  • 1 paket hazır meyve sosu (ben ahududu çilekli kullandım)
  • Ceviz
  • Muz, kivi, çilek
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Süt ve şekeri tencerede kaynatın.
  • İrmiği katın. Göz göz oluncaya kadar pişirin.
  • Altını kapattıktan sonra yağı, vanilyayı ve Hindistan cevizini koyup karıştırın.
  • Ortası delik yuvarlak kek kalıbını ıslatın.
  • Hazırladığınız pudingin yarısını kalıba dökün.
  • Üzerine istediğiniz meyveyi koyun. Ben bol ceviz koydum.
  • Kalan pudingi de üzerine dökün.
  • Buzdolabında 5 – 6 saat bekletin. Ben bir gece beklettim.
  • Ertesi gün ters çevirin ve düz servis tabağına alın.
  • Hazır meyve sosunu üzerinde yazıldığı gibi pişirin.
  • Kalıbın ortasındaki boşluğa ezilmiş bisküvileri doldurun.
  • Ilınan meyve sosunu pudingin üzerine dökün.
  • Afiyet olsun.

11 Mayıs 2008 Pazar

Anneler Günü

Fedakârlık, sevgi, sabır ve güzellik ne demek tarif et dediklerinde “ANNE” deriz. Sizi bir gün değil, her gün çok seviyoruz. ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Anneler, her şeyi görmeseler bile kalpleriyle duyarlar. Ostrovoski
Cennet annelerin ayakları altındadır. Hadis-i Şerif
Hiçbir süs ve makyaj bir kadını, analık sevgisi kadar güzelleştiremez. Emile
Kadının en büyük vazifesi analıktır.M.Kemal Atatürk

Anneler günü, çok özel ve güzel bir gün.
Hayatta anne olmaktan daha güzel bir şey olduğunu sanmıyorum. Bazen bayanların ah keşke erkek olsaydım dediğini duyuyorum. Aslında ne demek istediklerini anlıyorum. Adaletsizlikler ve erkeklerin üstün tutulmalarıyla ilgili olduğunu biliyorum. Ama asla erkek olmak istemezdim. Bir çocuğumun olması mutluluğunu hiçbir şeye değişmem. Asla baba olmak, anne olmakla aynı olamaz. O’ nu taşımak, doğum gibi bir mucizeyi paylaşmak. Bundan muhteşem bir şey olamaz. Elbette çok zor. Ama güzel şeylere de zaten zorluklarla ulaşılabiliyor.
Anne olmak isteyen herkese Allah nasip etsin diyorum.
İyi bir anne miyim? Bilmiyorum. Çünkü ben çocuklarıma arkadaş değil, anne olmak istedim. Nasılsa bir sürü arkadaşları olacak, ama bir tane anneleri olacak diye düşündüm. Mutlu zamanlarında nasılsa arkadaşları yanında olacak ama mutsuz zamanlarında sığınacakları liman, acılarında, yaralandıklarında da yaralarını saracak biri olmak istedim. Elbette bu onlarla yakın olmadığımı göstermez. Zaten bu mümkün mü? Öylesine sevipde onlardan uzak olmak.
Şanslı insanlardan olduğumu düşünürüm. Annem de bizlere böyleydi. Böyle gördük. Bize her zaman özel olduğumuzu hissettirdi. Beş kardeş olmamıza rağmen her zaman hepimize yetişmeye çalıştı. Önce bizleri, şimdi de torunlarını büyütüyor. Bu yıl anneler günün de beraber değiliz. Ama biliyor ki kalbimiz onunla.
Elbette bugün anneleri olmayanların çok mutsuz olduğunu biliyorum. Onları asla unutmayacaklarını, acılarının hiç geçmeyeceğini biliyorum. Eşimden dolayı buna yakın tanığım. Böyle zamanlarda ne denir bilemiyorum! Gittikleri yerde Allah onları çok mutlu etsin diyorum. Anneciğim iyi ki varsın diyorum. Anneler günün kutlu olsun. Senin ve bütün annelerin ellerinden ve gözlerinden öpüyorum.

9 Mayıs 2008 Cuma

Bulgurlu mercimek çorbası


Sevgili Lama, küçük bir çocuk büyütmesine rağmen , http://lamamutfakta.blogspot.com/’ da düzenlediği “Annemin Yemekleri “ etkinliğine ev sahipliği yaparak ne kadar çalışkan olduğunu hepimize gösterdi.
Ben de bu etkinliğe, annemden öğrendiğim, yöremize özgü bulgurlu mercimek çorbası ile katılmak istedim.
” İşleyen demir ışıldar “deyimini yaşamında uygulayan Lama’ya kolay gelsin diyorum.

Malzemeler
  • ½ su bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Zeytinyağı
  • Nane
  • Tuz
  • 1 çay bardağı erişte (arzuya göre)
  • 8 – 9 su bardağı su
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun.
  • Nane ve salça ekleyin, kavurun.
  • Suyunu ve mercimekleri ekleyin. Kaynatın.
  • Mercimekler piştikten sonra, bulguru ve eriştelerini ekleyin.
  • Tuzunu da ekleyin.
  • Piştikten sonra suyu az gelirse sıcak su ekleyin.
  • Afiyet olsun..

8 Mayıs 2008 Perşembe

Çin böreği

Hafta sonu arkadaşlarımızla toplandık.
Üç aile sık sık buluşup, hasret gideririz. İş yerinden arkadaşım. Beysun ‘la 23 yıllık arkadaşız.
İşe başladığından itibaren çok iyi arkadaş olmuştuk. Hatta evlenirken bir sürü macera yaşadı ve eşimle ikimiz her anına tanık olduk Daha sonra Nihayet de aramıza katıldı Karadenizli olmaları eşim için o kadar özeldi ki. Artık arkadaşlığımız kaçınılmazdı. Zamanla bir aile gibi olduk. Çocuklarımız da birbirlerini çok seviyorlar. Sanırım ilerde evlendiklerinde onlar da bizim gibi dostluklarını eşleriyle beraber sürdürebilecekler. İki arkadaşımda çok becerikli, kibar, zarif insanlar. Her seferinde birbirimizden bir şeyler öğrenmek hoşumuza gidiyor.
Bu seferde Nihayet’ler de buluştuk. Öyle güzel şeyler hazırlamıştı ki, hangisinden yiyeceğimizi şaşırdık. Hepsi bir birinden güzel olmuştu.

Menüsü,
Zeytinyağlı yaprak sarması,
Çin böreği,
Patatesli börek,
Ezme,
Tiramusi,
Kısır,
Turşu kavurma,
Cin biber, domates, salatalık,
Benim kibar arkadaşım Beysun, gelirken elmalı kurabiye getirmişti. Oldukça zengin bir menüydü. Eşim turşu kavurmasını görünce çok duygulandı. Galiba annesi ile anıları aklına geldi. Güle oynaya yedik. Oğulcuğunun da doğum günüydü. Pastasını afiyetle yedik ve hanımlar mutfağa geçtik. Erkekler o kadar iyi arkadaşlar ki, bizler içerde konuşurken onlarda epeyce konu biriktirmişlerdi. Bir ara çay servisi yapmaya gittiğimde ülkenin sorunları ile boğuşuyorlardı.
Vaktin nasıl geçtiğini anlayamadık. Saat 01.00’de eşlerimiz hadi kalkalım deyince, o kadar oldu mu diye şaşırdık. Dilerim Allah bizi hiç ayırmaz.
Hani derler ya yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, işte ben de öyle diyorum. 
Size de Çin böreğinin tarifini veriyorum.

Malzemeler
  • 1 kilo yufka
  • 4 adet yumurta
  • 4 kaşık yoğurt
  • 4 kaşık sıvıyağ
  • 250 gr. Dil peyniri
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Yumurtayı, yoğurdu, sıvıyağı bir kapta iyice çırpın.
  • Yufkanın 1. sini masaya serin. Üzerine karışımdan her tarafına sürün
  • İkinci katı 1. katın üzerine kapatın ve karışımdan sürün.
  • 8 ya da 12 ye bölün.
  • Her üçgenin içine rendelenmiş dil böreğinden koyun.
  • Sigara böreği gibi sarın ama biraz kalın olsun.
  • Yumurta sarısına, daha sonra galeta ununa batırın.
  • Kızgın yağda kızartın.
  • Servis yapmadan hemen önce yaparsanız, sıcak olarak daha iyi oluyor.
  • Afiyet olsun.

6 Mayıs 2008 Salı

Örgü çanta



Yaz geliyor.
Örgülerimizin ipleri de değişiyor. Artık cıvıl cıvıl şeyler örmenin zamanı.
Bu nedenle gençler için çanta modeli vermek istedim. Çok kolay . Makrome ipiyle örülüyor. Tığ işi olduğu için tarif vermiyorum. Resmin ortasına tıkladığınız da büyüyor. Modeli tam görünüyor.
İki parça olarak ördükten sonra iki tarafı yine tığla birleştirdim ve içine astar geçirip, fermuar diktirdim.Çok şık bir çanta olduğunu düşünüyorum.
Güle güle kullansınlar

5 Mayıs 2008 Pazartesi

İrmikli domates çorbası


Genellikle aldığım tariflerin yanına nereden aldığımı yazarım. Ama bu sefer yazmamışım. Aklımda kaldığına göre Oktay ustanın yemek proğramından aldım. Ama değilse çok özür diliyorum. Gerçekten emeğe haksızlık yapmak beni üzer. Fakat yapmanızı tavsiye ederim. Gerçekten çok leziz bir çorba.

Malzemeler
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • 3 – 4 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 4 – 5 su bardağı su veya tavuk suyu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Bir tutam sevgi
Terbiyesi
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
Yapılışı
  • Tencerede zeytinyağını kızdırın ve irmikleri koyu sarı olana kadar kavurun.
  • Üzerine rendelenmiş domatesleri ekleyin, suyunu çekene kadar kavurun.
  • Salçayı ekleyin , bir iki çevirin.
  • Sıcak suyu ekleyin.
  • Tuzunu, karabiberini ekleyin.
  • Çorbayı ateşten almadan 5 dakika önce ayrı bir kasede yumurta sarısını ve sütü çırpın.Yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ilave edin.
  • İsterseniz üzerine naneli tereyağı da gezdirebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Patlıcan oturtma


Nihayet yemeklerimize renk geldi. Kış boyunca dön dolaş kuru yap, bıkmıştık. İlla ki seralar nedeniyle her türlü sebze var ama hem pahalı hem de zamanında olduğu gibi lezzetli değil. Patlıcan da her şeye yakışıyor. Reçeli bile var ki artık ne demeli. Patlıcan oturtmayı kızartmalı olmasına rağmen severek yaptım.

Malzemeler
  • 5 -6 adet patlıcan
  • 1 – 2 adet kuru soğan
  • 1 – 2 adet yeşil sivribiber
  • 3 – 4 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 250 gr. Kıyma
  • Tuz
  • Sarımsak
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Patlıcanları soyun, tuzlu suda bekletin.
  • İnce daireler halinde kesin. Kızgın yağda kızartın.
  • Başka bir kapta, küp küp doğranmış soğan ve biberleri kavurun.
  • Kıymayı ekleyin. Ara sıra karıştırarak kavurun.
  • Salçayı, tuzunu ekleyin.
  • 1 – 2 bardak sıcak suyu ekleyin. Biraz çevirin ve kapatın.
  • Kızarmış patlıcanları yayvan tencereye koyun. Üzerine kıymalı karışımı ekleyin.
  • Küp küp doğranmış domatesleri domateslerin üzerine koyun.
  • Aralarına ince kıyılmış sarımsakları serpiştirin.
  • Kıyılmış maydanozları da ekleyin.
  • 15 – 20 dakika kısık ateşte pişirin.
  • Patlıcanlar kızamadan da yapılabiliyor. Ama bizimkiler fazla sevmiyor. Hafif olduğu kesin.
  • Afiyet olsun.

4 Mayıs 2008 Pazar

Çılbır ve Bişi



Pazar günleri kahvaltının ailem için özel olduğundan size bahsetmiştim. Sofra başında toplanmak ve haftanın güzel ve komikliklerini konuşmak aile geleneğimiz. Küçük kızım çocukluğundan beri kahvaltı etmeyi çok sever. Ama onun deyimi ile düz kahvaltı değil. Normal kahvaltılıkların yanı sıra muhakkak evde yapılmış bir şeyin olmasını ister. Üniversite sınavının stresinden dolayı öylesine üzgün surat ki, bugün kahvaltıya yaptıklarımdan sonra söylediği güzel sözler ruhumu okşadı.

Malzemeler
  • 4 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Tencereye bolca su ve tuz koyun. Kaynatın.
  • Bazıları sirkede koyuyor. Yumurtalar dağılmasın diye ama ben sevmediğim için koymuyorum.
  • Su kaynayınca yumurtaları yavaş yavaş kırın.
  • Aklar beyazlaşıncaya kadar bekleyin.
  • Delikli bir kepçe ile yavaşça yumurtaları dağıtmadan alın, servis tabağına koyun.
  • Üzerine sıvıyağ ya da tereyağında salça ile yaptığınız sosu dökün.
  • Arzunuza göre sarımsaklı yoğurtta dökebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Bişi hem yapımı kolay hem de lezzetli.

Malzemeler
  • 1 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Tuz
  • Su
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Yumurtayı, karbonatı, elenmiş unu, tuzu bir kaba koyun ve karıştırın.
  • Boza kıvamına gelene kadar su ekleyin. İyice çırpın.
  • Kızgın yağa kaşık kaşık akıtın ve kızartın.
  • Afiyet olsun.

3 Mayıs 2008 Cumartesi

Havlu kenarı dantelleri


Havlu kenarı dantelleri ile ilgili etkinliği görünce kızlarımın çeyizi için yapılmış olanları sandıktan çıkarttım. Verilen bunca emeğe rağmen acaba kullanacaklar mı? Hiç bilmiyorum. Ama adet yerini bulsun. Olmazsa kendimi suçlu hissederim diye yaptım. Bakalım ilerde göreceğiz. Eğer yapmak isterseniz, resmin ortasını tıklarsanız yeterince büyüyor. Modelini alabilirsiniz.
http://boncukdevrim.blogcu.com/ 'un açtığı “havlu kenarı dantelleri” etkinliğine yukarıdaki iki havlu kenarı ile katılmak istedim.
Etkinlik çalışmalarında boncukdevrim’e kolaylıklar diliyorum.

1 Mayıs 2008 Perşembe

Tavuk köftesi


Tavuk sağlıklı beslenmemizde oldukça önemli yer tutar.
Geçen yıl yaşadığımız kuş gribi felaketinde yememek hepimizi nasıl üzmüştü? Allah bir daha göstermesin.
Vereceğim tarif kızartma olduğu için sizi belki rahatsız edebilir ama ara da sırada da kaçamak yapalım değil mi? Yalnız tavuk eti çabuk bozulan gıdalardan olduğu için mermer üzerinde kesilmesi daha doğru olurmuş.

Malzemeler
  • 2 adet tavukgöğsü
  • 3 dilim bayat ekmek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 demet maydanoz
  • Bir tutam sevgi
Kızartmak için
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı
  • Tavukgöğsünü bol suda iyice yumuşayana kadar haşlayın.
  • Elle ya da mutfak robotu ile iyice ezin.
  • Ekmek içini ufalayın ve ekleyin.
  • Rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz, yumurtalar ve galeta unu ilave edin. İyice yoğurun.
  • Köfte harcından, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
  • Ayrı bir kapta yumurtayı çatalla iyice çırpın.
  • Galeta ununu da ayrı bir tabağa yayın.
  • Köfteleri önce galeta ununa, sonra yumurtaya batırın ve kızgın yağda kızartın.
  • Afiyet olsun.

Krem rengi kazak


Havalar ısındı ama akşamları yine de serin.
Bundan cesaret alarak size bu kazağın modelini vermek istedim. Gerçi çok bilinen bir model ama hiç olmazsa hatırlamış oluruz.

Modelin tarifi
  • 1.sırada1.ilmek artırılarak 1 ilmekten 3 ilmek oluşturulur. 2ci,3.cü, 4.cü ilmek bir kerede kesilir. Yani 1 ilmekten üç ilmek yapılıp,3 ilmekte kesilerek sayı aynı kalmış olur. Bu sıra bu şekilde devam edilir.
  • 2. sırada bütün ilmekler ters olarak örülür.
  • 3. sırada bütün ilmekler düz olarak örülür.
  • 4. sırada bütün ilmekler ters olarak örülür.
  • 5. sırada üç ilmek bir kerede kesilir, yanındaki ilmekten üç ilmek yapılır. İlk sıranın tersi yapılır. Böylece açılmış olanlar kapatılır. Bu sırada böyle devam edilir.
  • Hepinize kolay gelsin.
  • Bıcırlarımız güle güle giyinsinler.