31 Ekim 2011 Pazartesi

Domatesli,biberli börek

 
Günlerdir ne blogumla ilgilenmek geldi içimden nede evimle. Üstümdeki mutsuzluğu atamadım. Televizyonu izlemek bile bana acı verdi. Ama ülkemin bu acılı günlerde birlik, beraberlik içinde olması acının paylaşılması (birçok eksikliğe rağmen) beni çok mutlu etti. Kastamonu’da okuyan kızım ve ev arkadaşı sevgili Gamze’min okullarında başlattıkları yardım kampanyasıyla çok mutlu oldum. Başkalarının acısını kendi acıları gibi görmeleri ve bunun için günlerdir koşuşturmaları yaşamı sanki daha da anlamlandırdı. Gençlerin bu işlerde gönüllü olmaları bence çok daha önemli. Buradan kızıma ve Gamze’ye çok teşekkür ediyorum.
Bu arada Cumhuriyet bayramımızın 88. yılını geride bırakırken, bizlere böyle güzel bir emanet bırakan sevgili ATATÜRK’üme sonsuz teşekkürler.
Sizlerle domatesli börek tarifini paylaşırken gelecek günlerimizin bugünlerden daha güzel olması dileğiyle,sevgiyle kalın.

Malzemeler
  • 1 kilo yufka
  • ½ paket margarin
  • ½ çay bardağından fazla su
  • Peynir
  • Domates
  • Yeşilbiber
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Domatesleri irice doğrayın.
  • Biberleri kare kare kesin. Peyniri de doğrayın.
  • Margarini eritin ve suyu ilave ederek iyice karıştırın.
  • Yufkanın birinci katını serin ve sulu margarini fırçayla her tarafına sürün.
  • İkinci yufkayı birincinin üzerine yayın ve sulu margarini her tarafına sürün.
  • Yufkayı 12 ye ya da 8 e bölün.(Büyüklüğüne kendiniz karar verin.)
  • Üçgenin geniş tarafına bir domates, bir biber ve peynir olmak üzere dizin.
  • Önce yanlarını kapatın ve sigara böreği gibi sarın. Tüm yufkaları bu şekilde bitirin.
  • Su dolu bir kaba yufkaları tek tek sokun ve sıkarak tepsiye çok yan yana gelmeyecek şekilde dizin.
  • Bir gece buzdolabında bekletin.
  • Ertesi gün tepsiye yağlı kağıt serin. Üzerine yumurta sarısı sürülmüş ve susam serpilmiş yufkaları dizin.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Afiyet olsun.

24 Ekim 2011 Pazartesi

Acı Hepimizin



Şehitlerimizin acısı henüz dinmeden, Van’daki deprem yürekten yaraladı hepimizi. Görüntüleri seyretmeye bizler dayanamazken ,Allah oradakilere güç, kuvvet ve sabır versin. 
Beni en çok deprem için bazı yerlerde okuduğum yazılar yaraladı.İnsanlar nasıl bir başkasının acısından mutlu olabilirler. Nasıl şehitler bizimse, deprem felaketiyle karşılaşanlarda benim halkım. Bundan başkasını düşünmek bana insanlık dışı geliyor. Zaten bize yapmak istenen de bu. O yazılar bizleri düşman etmek isteyenleri nasıl da sevindiriyor.
Deprem felaketiyle karşı karşıya gelen insanlara yardım etmek hepimizin görevi. Elbette hepimizin yapacakları bir şeyler olmalı. Ama ne olur, diğer depremde yaşananlardan dersler almış olalım ve kandırılmayalım. Birkaç kişinin kötü emellerine (zengin olmalarına) kavuşmasına izin vermeyelim. Şunu ya da bunu yapalım diyemem ama bir şeyler yapılmalı. Sadece bunu biliyorum.
Sevgili ŞEHİTLERİME’ de, Van’da ölenlere de Allah’tan rahmet diliyorum. Acılı ailelerine de sabırlar diliyorum. Gün birlik olma günü.

18 Ekim 2011 Salı

Vişneli kek


Çok koşuşturmalı ama bir o kadar da güzel bir hafta sonu geçirdim. Yeni evlenen küçük kız kardeşimden size bahsetmiştim. Hepimizin izlediği gibi 48. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde DUA filmi kısa film dalında Birincilik aldı. Kardeşimin eşi Bahadır TUMBA yapımcısıydı filmin. Evvelki yıl kız kardeşim Bornova Bornova İzmir’le bize bu mutluluğu yaşatmıştı. Ailece hepimiz çok mutlu olduk. Kardeşim hem bizimle bu mutluluğu paylaşmak hem de güneşimizin (blogumda sarışın olan yeğenim) doğum günün kutlamak için Ankara’ya geldi. Özlem giderdik. Aile buluşmalarını çoook seviyorum.
Buradan yeniden kuzularımı kutluyorum. Nice ödüllere inşallah diyorum. İnanıyorum ki daha nicelerini sizlerle paylaşma mutluluğu yaşayacağım.
Sevgili Oktay usta’mın( tüm ailelerin çok sevdiği biri) vişneli kek tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sevgili hünerli eller in ev sahipliğini yaptığı PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ etkinliğine vişneli kekimi gönderiyorum.
 Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2su bardağı un
  • ½ su bardağı fındık unu
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 su bardağı vişne
  • 1 su bardağı ceviz
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Süt ve sıvıyağı da ekleyin çırpın.
  • Elenmiş un, fındık unu ve kabartma tozunu azar azar ekleyerek çırpın.
  • Vişne ve cevizi ekleyin hafifçe karıştırın.
  • Yağlanmış kek kalıbına un ya da toz şekeri serpin ve karışımı içine boşaltın.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Afiyet olsun.

14 Ekim 2011 Cuma

Cevizli muzlu yaş pasta


Ankara’da sabahtan akşama kadar tüm mevsimleri yaşıyoruz. Sabaha ayrı başlayıp, akşama farklı bitiriyoruz. İnsan da biraz sıkıntı yapsa da yağmuru seyretmek (Felaket getirenler değil tabii ki) çok güzel bir duygu. Yağmurun sesi ve yağışını izlemek her zaman beni mutlu etmiştir. Her şey canlanacak, bahar için hazırlık yapıyor doğa diye çok sevinirim.
Balkondan seyrederken sıcacık çayımı kulplu bardağımda içmek bir ayrıcalık gibi gelir ve şükrederim. Çayın yanı boş olmaması için de yaş pasta tarifimi vermek istiyorum.
Sevgili hünerli eller in ev sahipliğini yaptığı PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ etkinliğine muzlu, cevizli yaş pasta ile katılmak istiyorum. Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
1. aşama
  • 5 yemek kaşığı un
  • 50 gr. Margarin.
  • 1 kilo süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
2. aşama
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1paket kakao
  • 1,5 su bardağı su
İçine karıştırmak için
  • 400 gr. Bebe bisküvi
  • Fındık, ceviz, muz, elma, kivi
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Birinci aşamada margarini eritin ve unu kavurun.
  • Kokusu gelince sütü ve şekeri ekleyin. Muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin.
  • Göz göz olunca altını kapatın. Ilısın.
  • Bisküvileri küçük küçük kırın, cevizleri ağza gelecek şekilde ezin.
  • Muzu, kiviyi ya da koyacağınız meyveleri küçük küçük doğrayın ve hepsini karıştırın.
  • Yuvarlak derin bir kalıba koyun. Ertesi gün ters çevirin.
  • Mısır nişastası, toz şeker, kakao ve suyu karıştırın.
  • Sürekli karıştırarak pişirin.
  • Göz göz olunca altını kapatın.
  • Ilınınca çevirdiğiniz pastanın üstüne dökün.
  • Biraz daha beklesin.
  • Afiyet olsun.

11 Ekim 2011 Salı

Makarna Böreği


MEVLANA OĞLUNA DERKİ
“Bahaeddin! Eğer daima cennette olmak istersen, herkesle dost ol, hiç kimsenin kinini yüreğinde tutma.
Fazla bir şey isteme ve hiç kimseden de fazla olma!
Merhem ve mum gibi ol! İğne gibi olma!
Eğer hiç kimseden sana fenalık gelmesini istemezsen,
Fena söyleyici!
Fena öğretici!
Fena düşünceli olma!
Çünkü bir adamı dostlukla anarsan, daima sevinç içinde olursun.
İşte o sevinç Cennetin ta kendisidir.
Eğer bir kimseyi düşmanlıkla anarsan, daima üzüntü içinde olursun.
İşte bu gam da cehennemin ta kendisidir.
Düşmanını sevmek, düşmanının da seni sevmesini istersen, kırk gün onun hayrını ve iyiliğini söyle, o düşman senin dostun olur;
Çünkü gönülden dile yol olduğu gibi, dilden de gönüle yol vardır.
Sevgili Mevlana’nın hayranı olarak söylediği her söz, anlattığı her öykü beni heyecanlandırır. Bu güzel insandan öğrenilecek ne çok şey var. Dilerim yaşantımıza (özellikle çocuklarımıza ) bunları katabiliri
Güzel düşünelim güzellikler de bizi bulsun dileğiyle, doyurucu ve lezzetli makarna böreğinin tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Malzemeler
  • 1 paket kelebek makarnası
  • 2 su bardağı süt
  • 4 adet yumurta (aklarını ve sarılarını ayırın)
  • 1 su bardağının 4/3 kadarı sıvıyağ
  • 3 adet yufka
  • 300 gr. Yağlı beyaz peynir
  • 250 gr. Kaşar peyniri
  • 1 demet maydanoz
  • Bir parça margarin
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Makarnayı haşlayın ve süzün.
  • Beyaz peyniri, kaşar peyniri rendeleyin. Maydanozu ince kıyın.
  • Makarnayla beraber hepsini harmanlayın.
  • Yumurta aklarını çatalla iyice çırpın. Sütü, sıvıyağı ve tuzu da içine ekleyerek arasına sürülecek karışımı hazırlayın.
  • Yufkanın birisini dışına taşacak şekilde yağlanmış dikdörtgen borcama serin.
  • Haşlanmış makarnaların yarısını yufkanın üzerine serin.
  • Sütlü karışımın 1/3 ünü makarnaların üzerine dökün.(her tarafına gelecek şekilde)
  • 2. yufkayı tepsiden taşmayacak şekilde büzerek makarnaların üzerine yerleştirin.
  • Makarnanın kalanını her tarafına yayın.
  • Üzerine sütlü karışımın kalanının yarısını her tarafına dökün.
  • 3.yufkayı da büzerek makarnanın üzerine koyun.
  • Kalan sütlü karışımdan her tarafına sürün.
  • Yufkanın taşan kısımlarını da kapatıp, sütlü karışımı buralara da gelmesini sağlayın.
  • Yumurta sarılarını çırpın ve yufkanın üzerine sürün.
  • Küçük küçük margarin parçalarını üstüne koyun.
  • Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Afiyet olsun.

6 Ekim 2011 Perşembe

Vişneli cheescake


Uzunca aradan sonra yeniden yazmak için klavyenin başına geçince galiba biraz heyecanlandım. Uzunca müddet harflerle birbirimize bakıştık. Bu süreye neler sığdırdım bilseniz.
Son yazıyı yazdıktan sonra taşındık ve bir koşuşturma başladı. Evde yapılacakların bazılarını ustalar biz gittikten sonra yaptılar ve bizi biraz üzdüler. Tam yerleşemeden yazlığa gittik. Ramazanda orada olmamak için acele ettik ve gelince tekrar koşuşturma ve yerleşme derken, Ramazanla birleşti ve çok yoruldum.
Bu arada eşim üç yaşındaki ablasının torununu kaybetti.(Beşinci katın balkonundan düşerek öldüğü için, inanılmaz acı verdi.) Daha onu atlatamadan bir hafta sonra kayınpederimi kaybettik. Onu memlekete götürüp defnettikten sonra konuklarımı ağırladım. Eşim bu arada kalan tek kız kardeşinin çok ağır hasta olduğunu öğrendi. Evlerden uzak bu hastalıkla uğraşan kardeşinin acısıyla epeyce zor günler yaşamakta. Bu günlerde onun yaralarını sarmak, sıkıntısını azaltmak için bir şeyler yapamamanın verdiği huzursuzlukla günler akıp geçti. Sadece arada gelen misafirlerimi, dostlarımı, sevdiklerimi görmek bizi mutlandırdı. Kızım tatilini bitirip yeniden Kastamonu ‘ya gitti. Bu sefer babasını çok merak ederek gitti. Ama ben biliyorum ki, hayatta her şey insanlar için görülmesi gereken, öğrenilmesi gereken şeyler var. Her gecenin bir sabahı var.
Bu arada sizlerden gelen güzel her mesaj için ayrı ayrı teşekkür ederim. İçimi ısıttınız. İyi ki varsınız. Hepinizi çok özledim.
Sevgili hünerli eller in ev sahipliğini yaptığı PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ etkinliğine vişneli cheescake ile katılmak istiyorum. Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
Tabanı
  • 2 adet yulaflı bisküvi
  • 50 gr. Tereyağı
  • 2 yemek kaşığı süt
Kreması
  • 4 adet yumurta
  • Bir fiske tuz
  • 2 fincan pudra şekeri
  • 50 gr. krema
  • 2 adet labne peyniri( 400 gr.)
  • Bir tutam sevgi
Üzerine
  • 1,5 su bardağı vişne suyu
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
Yapılışı
  • Bisküvileri rondodan geçirin.
  • Yağı eritin.
  • Bisküvi, süt ve yağı iyice birbirine yedirin.
  • Kelepçeli kalıbın tabanına kaşıkla sıkıca bastırarak yayın.
  • Buzluğa koyun, kremanızı yapana kadar orada beklesin.
  • Yumurtanın sarısın ve beyazlarını ayırın. (Beyazlarına hiç sarı geçmesin)
  • Beyazlarına bir tutam tuz ekleyin ve kar beyazı olana kadar çırpın. Köpük köpük olunca bırakın
  • Ayrı bir kapta yumurta sarılarını, pudra şekerini ve kremayı ekleyin ve mikserle iyice çırpın.
  • Labne peynirini ekleyin, iyice çırpın.
  • Köpük haline gelmiş beyazları ekleyin ve kaşıkla iyice çırpın. Bu aşamada mikser kullanmayın.
  • Buzluktan kalıbınızı çıkarın ve üzerine hazırladığınız kremayı dökün.
  • Önceden ısıtılmış fırında 165 derecede 40 – 45 dakika pişirin(Kendi fırınınızı daha iyi bilirsiniz.) Üzeri pembeleşene ve yumuşaklığı gidene kadar pişirin.
  • Fırından çıktıktan sonra soğuyunca buzdolabına koyun. En az 6 saat beklesin. Bir gece beklemesi daha iyi olur.
  • Vişne suyunu, suyu ve buğday nişastasını bir kapta harmanlayın ve sürekli karıştırarak göz göz olana kadar pişirin.
  • Ilınınca kremanın üzerine dökün ve en az 6 saat beklesin.
  • Afiyet olsun.