28 Mayıs 2012 Pazartesi

Kitap Mimi


Sevgili dr-jivago  blogunun sahibi Mehmet Bey beni mimlemiş. Mimin konusu kitaplar olunca akan sular durdu ve zevkle yanıtladım.
Kendisine teşekkür ediyorum.



Ne sıklıkta kitap okursunuz?
  • Kitap okumak benim için yaşamda ki en güzel olay. Hani bir soru vardır. Yemek için mi yaşanır, yaşamak için mi yenir? Benim içinde kitap aynı anlamda. Okumak soluk almak kadar gerekli bir şey.
 En sevdiğiniz yazarlar?
  • Orhan Kemal,
  • Yaşar Kemal,
  • Nazım Hikmet,
  •  Buket Uzuner,
  • Canan Tan, *Ayşe Kulin *Elif Şafak .
  • Bunlar ilk aklıma gelenler.  Bir çok sevdiğim yazar var. Haksızlık etmeyeyim. 
En beğendiğin kitaplar ?
  • Gelibolu
  • Nefes Nefese
  • Aşk
  • Yüzyıllı yalnızlık
  • Bozkır Kurdu
  • Ana
  • Sefiller
Yerli-yabancı hangi kitapları tercih edersiniz?
  • Asla böyle bir tercihim olamaz. Beni heyecanlandıran, mutlu eden her şeyi okurum.
Bugüne kadar en beğendiğiniz kitap serisi?
  • Maeve Binchy’in kitapları.
 Daha çok hangi tarzda okumaktan hoşlanırsınız?
  • Korku dışında ki tüm kitapları severek okurum.
  • Son yıllarda kişisel gelişim kitaplarına ağırlık verdim.
  •  Güncel kitapları da okumayı seviyorum.
  •   Ama hiçbir zaman bıkmayacağım tek şey Atatürk’ü anlatan kitaplar.
En son hangi kitabı okudunuz?
  • Jean Christophe Grange Taş Meclisi 
Şu anda hangi kitabı okuyorsunuz?
  • Farhad Kishvery Zerdüşt
Kitap blogları hakkında ne düşünüyorsunuz, yeterli mi?
  • Birkaç tane takip ettiğim blog var. Kitap için hiçbir zaman fazla ya da yeterli sözcüğü kullanılamaz.
Kitap okumak sizin için ne ifade ediyor?
  • Benim için hava, su ve güneş kadar gerekli . Yaşamın okuyabildiğimiz de daha güzel ve zevkli olabileceğini düşünüyorum. Tüm duygularını, düşüncelerini bizlerle paylaşarak her gün bizlere bir şeyler katan tüm yazarlara sevgiler gönderiyorum. 

24 Mayıs 2012 Perşembe

Portakallı Kek

Haftanın sonuna gelirken Ankara da az güneşli bir hava var. Artık havalar bizi şaşırtmıyor. Dışarı çıkarken şemsiyemizi, soğuyunca montlarımızın üzerine atacağımız şallarımızı alarak çıkıyoruz. Demek ki insan her şeye zamanla uyum sağlayabiliyormuş. Ne yapalım bekleyeceğiz günlük güneşlik günleri görmek için. Bunda da bir hayır vardır elbet.
Tarifini kekevi nden aldığım portakallı keki "Porselen demlik çay saati etkinliği"nin 75.hafta "ev sahibesi olan sevgili birdilimdüş’ e gönderiyorum.
Arkadaşlarıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler:
  • 3 adet yumurta (oda ısısında)
  • 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 adet portakalın kabuğu (ince rendelenmiş)
  • 1 adet portakal suyu + 1 su bardağı olacak kadar süt ilave edin
  • 3/4 (1 su bardağından 2 parmak eksik) sıvıyağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 kabartma tozu,
  • 1 adet vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm (ben kullanmadım)
  • 1/2su bardağı iri kıyılmış ceviz veya kavrulmuş fındık (ben ceviz kullandım)
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı:
  • Tozşekeri ve portakal kabuklarını kabınızda bir miktar çırpın.
  • Üzerine yumurtaları ilave edin ve krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Portakalın suyunu sıkıp bardağa aktarın ve üzerine 1 bardağa tamamlayacak kadar süt ilave edin. Karışıma koyup hafif karıştırın.
  • Unu, kabartma tozu, vanilya ve tarçınla birlikte eleyin ve karışıma ilave edip tekrara düşük hızda veya spatula yardımıyla kek hamurunu karıştırın.
  • Ceviz ve fındık içini ve kullanıyorsanız üzümü ilave edip, karıştırın.
  • Yağlanmış unlanmış veya kağıt serilmiş kek kalıbınıza aktarıp üzerine isterseniz iri kahverengi şeker ve file fındık serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Kürdanı ortasına batırın ve temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
  • Afiyet olsun.

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Patates hamurlu poğaça


Yeniden merhaba.
Kardeşler beraberce annemin yanında toplanıp babamı ve annemi mutlu ederken eski günleri andık. Beraberliğin güzelliğini annenin yanında çocuk olmanın mutluluğunu paylaştık.
Dönüşümüzde de kızımın Ankara’ ya final öncesi gelerek sürpriz yapmasıyla mutluluğum katlandı. Onunla birkaç gün geçirdikten sonra ,sınav sonunda yeniden görüşmek ümidiyle uğurladık.
Patates hamurlu poğaçamı"75. Porselen Demlik Çay Etkinliğine" ev sahipliği yapan  birdilimdus.a gönderiyorum. Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.
Yokluğumda ne güzellikler paylaştığınızı görmek için ziyaretleriniz gelmek  dileğiyle sevgiyle kalın.

Malzemeler
  • 3 adet haşlanmış patates
  • 2 adet yumurta(1nin sarısını ayırın)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 125 gr. Yumuşak margarin
  • Tuz
  • 1 paket toz maya
  • Un
  • Bir tutam sevgi
  • İçine
  • Peynir
  • Maydanoz
Yapılışı
  • Yumurtaları, sütü, yumuşak margarini, sıvıyağı, toz mayayı yoğurma kabına alın ve yoğurun.
  • Elenmiş un ve tuzu da ekleyin. Yoğurun. Ezilmiş patatesi de ekleyin ve sert bir hamur yapın.
  • Hamuru 1 saat buzdolabında bekletin.
  • Hamuru önce 4 e ayırın. Merdaneyle her birini tabak büyüklüğünde açın ve 8 e bölün.
  • Ezilmiş ve ince kıyılmış maydanozu karıştırın.
  • Peynirli karışımı üçgenin ucuna koyun ve sigara böreği gibi sarın.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
  • Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Afiyet olsun.

10 Mayıs 2012 Perşembe

Kömbe



Kardeşlerimle beraber anneler gününde annemin yanında olmak için yazlığa gideceğiz. O nedenle birkaç gün sizlerle olamayacağım. Şimdiden hepinizin anneler gününü sevgiyle kutluyorum.
Babamın memleketi Divriği yöresinin belki de en lezzetli tatlarından olan kömbeyi annem kadar güzel yapan birini tanımadım. Bu güzel tadı tam da gününe uygun olsun diye anneler gününde sunmak ve tarifi, "yöresel lezzetler etkinliğinin" ev sahibesi safiyeye göndermek istiyorum.
Görüşmek dileğiyle,
Sevgiyle kalın.

MalzemelerSu (su ve süt eşit miktarda olacak.)
  • Tuz
  • Aldığınca un
  • Bir tutam sevgi
  • İçine
  • Patates (Haşlanmış)
  • Kavurma
  • Süt
Aralarına
  • Teremyağ (yumuşak sürülebilen bir yağ olmalı. Neyi kullanıyorsanız)
Üzerine
  • Yoğurt
Yapılışı
  • Patatesi haşlayın ve ezin.
  • Kavurmayı incecik doğrayın.
  • Sütte ekleyerek açılan hamurun arasına sürülecek kıvamda olmasını sağlayın.
  • Süt, su, tuz ve unu yoğurma kabına alın. Yoğurun.
  • Sert bir hamur olsun.
  • Büyükçe bezelere ayırın.
  • Önce merdaneyle biraz açın. Daha sonra oklavayla büyükçe bir hamur açın.(Tabii bu benim gibi yufka açmakta zorlananlar için geçerli. İsteyen oklavayla açar.)
  • Terem yağını her tarafına gelecek şekilde sürün.
  • Üzerine patatesli harçtan sürün.( Her tarafına gelsin.)
  • Rulo yapın. Sonra da gül böreği gibi sarın.
  • Merdaneyle açın. Her tarafına yeniden yağ sürün.
  • Yağlanmış tepsiye koyun ve elinizle bastırarak tepsiye kaplayacak şekilde yayın.
  • Üzerine çırpılmış yoğurt sürün.
  • Kaşığın ucu ile şekil yapın.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Önce yüksek derecede pişirin. 10 – 15 dakika sonra normal pişirdiğiniz dereceye indirin.
  • Üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Afiyet olsun.

7 Mayıs 2012 Pazartesi

Nişan pastamız ve ödülüm


“Kızımın nişanı “postuma yazdığınız tüm mesajlarda ki güzel söz ve dilekler için teşekkür ederek başlamak istiyorum.
Yıllardır şeker hamuruyla yapılan güzellikleri özlemle ve hayranlıkla seyrettim.
Yapmak istediğim şeylerin en başındaydı. Yemesini hiç sevmeme rağmen o görüntüler beni mest ediyordu. Yeğenlerim her seferinde bülbülcüm ne zaman yapacağız diye soruyorlar ve ben de bakalım kuzular diyordum. Biraz  sabırsız biri olduğum için başaramazsam diye korkuyordum. Kızım nişan pastasını şuradan alalım, nasıl şekil olsun diye sorunca neden ben yapmıyorum. Her şeyin bir ilki var dedim. Bu arada kardeşlerimin ben de en çok hayret ettikleri özelliğim yeni tatları misafir gelince hiç denemeden yapmamdır. Abla ya olmazsa rezil olursun diye hep şaşırırlar. Bu sefer karar verince o kadar riske atmak istemedim. Günlerce blogları gezdim. Uzman tv yi seyrettim. Yapacağım şekle ve malzemelere karar verince, şeker hamuru maceram başladı.
Ankara da o kadar çok alternatif yok maalesef. Ostimde Pastacılık dünyasına gittim ve bunun başka bir dünya olduğunu öğrendim. Alınacak malzemelerin sonu yok. Malzemeleri alıp geldikten sonra onları kullanırken kullanmanın da o kadar kolay olmadığını gördüm, deneme yanılma yoluyla buldum. Sanmayın ki hepsini çözdüm. Daha yolun başındayım. Ama çok zevkli bir uğraş. Yaparken kendimden geçtim. Biz kurabiyeleri damat ve gelin olarak tasarladık. 60 şar tane hazırlayınca sonuna doğru biraz sıkıldım.Bu işi meslek haline getirenleri kutluyorum. Çok zevkli ama sabır isteyen bir iş.
Nişan pastasını ve kurabiyeleri hazırlarken küçük kızımda gelmişti. O da süslemelerde çok zevk alarak yaptı.
Pastanın lezzetini ve kurabiyelerin şekillerini çok beğendiler.
Bu işi meslek haline getirenler elbette çok kusur ya da eksik bulurlar ama benim için önemli olan kızıma pastasını kendi ellerimle yaptım ve konuklarımın beğenisine sundum.
Pastamın tarifini Uzman Tv den aldım. Ben malzemeleri yarım ölçü daha artırdım.(Aslında her zaman bardak ölçüsü veririm. Ama orada gramın çok önemli olduğunu söylediği için bende böyle yazdım)

Malzemeler
  • 6 yumurta
  • 120 gr. Un
  • 170 gr. Toz şeker
  • 40 gr. Kakao
  • 1/3 Ajda bardağı su
  • Bir tutam sevgi
Kreması
  • 400 gr. krema
  • 400 gr. Kuvertür çikolata
Yapılışı
  • Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırın.(Sarısından beyaza hiç damlamasın)
  • Yumurta aklarına, şekerin yarısını ekleyin ve mikserle çırpın. Köpük köpük olana kadar çırpın. Oldukça uzun zaman alıyor. Kabınızı ters çevirdiğinizde akmayana kadar çırpın.
  • Başka bir kapta yumurta sarılarını ve kalan şekeri ekleyin ve çırpın. Krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Yumurta aklarını ve beyazlarını aynı kaba alın. Artık mikserle işimiz kalmadı. Bundan sonra kileri çırpma teliyle elle yapın.(Köpükler sönmesin diye)
  • Alttan üste doğru karıştırın. İki sıvıyı birbiriyle iyice karıştırın. Pürüzsüz olsun.
  • Karışıma suyu ekleyin ve yine karıştırın.
  • Un ve kakaoyu eleyerek karışıma ekleyin, aynı yöntemle karıştırın.
  • Yağlı kağıt geçirilmiş çemberli kalıba dökün.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Süt kremasını sos tenceresinde kaynatın. Altını kapatın.
  • Ateşten aldıktan sonra çikolataları ekleyin ve sürekli karıştırın. Pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın.
  • Ilınınca buzdolabına kaldırın ve bir gece bekletin.
  • Ertesi gün pandispanyayı üçe kesin.
  • Buzdolabından çıkan kremayı biraz bekletin yumuşayınca iyice karıştırın.
  • Birinci katın üzerine bolca kremadan dökün ve spatula yardımıyla her tarafına yayın.
  • Üzerine bolca tuzsuz Antep fıstığı (Ya da siz ne isterseniz) koyun.
  • İkinci katı koyun ve bolca kremayı koyun, spatulayla her tarafına yayın. Antep fıstığını bolca koyun.
  • Üçüncü katı koyun. Kalan kremayı her tarafına yayın. Spatulayla düzeltin.
  • Tekrar buzdolabına koyun ve bir gece bekletin.
  • Ertesi gün şeker hamurunu pudra şekeri ile açın.Burada dikkat edilmesi gereken şey sadece bir yönüne dökün asla arkasını çevirip dökmeyin. Merdane yardımıyla açın.
  • Pastanızın büyüklüğüne göre açtıktan sonra (ne çok kalın ne de ince) birinin yardımıyla pastanın üzerine geçirin.
  • Üst tarafından başlayarak üzerine hafifçe bastırarak (Ben ütü tabir ettikleri malzemeyi almıştım onunla yaptım) düzeltin. Birbirleriyle buluşmasını sağlayın.
  • Yanlarını yavaşça bastırarak her tarafını birbiriyle buluşturun. Aralarında hava kalmasın. Kabarcıklar oluşuyor. (Ben ilk yaptığımda çok başarılı olamamıştım.)
  • Altından sarkan kısımları pastanın ölçüsünde kesin.
  • Daha sonra yapacaklarınız tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Ben kızımın istediği şekilde süsledim.
  • Kurabiyelerimin yapım ve şekilleri de başka postta inşAllah.


Sevgili ozgurtatlar,
Sevgili nurlumutfakta.,
Sevgili minimutfaktan.,
Sevgili pastaeli. arkadaşlarım beni bu güzel ödüle layık görmüşler. Çok onur duydum. Nezaketleri için her birine ayrı ayrı teşekkür ederim. Kendimle ilgili 7 şey,
  • Dünyanın sevgi üzerine kurulduğuna inanıyorum.
  • Gayet pozitif biriyim. Her şeyin iyi tarafını görürüm çok şükür.(Bardağın dolu tarafını görenlerdenim)
  • Çok sabırsızım ve aceleciyim..
  • Kitap okumak benim için hava su kadar önemli.
  • Çocuklara inanılmaz düşkünüm. Çok iyi anlaşırım.
  • Üzücü hiçbir program ya da haber dinleyemiyorum.
  • Denize, ormana kısaca doğaya hayranım. Beni sakinleştiren en güzel şey denizi seyretmektir. Saatlerce hiç sıkılmadan seyredebilirim.
Ben de bu güzel ödülü tüm blogerlere gönderiyorum.
İyi ki varsınız.
Sevgiyle kalın.

2 Mayıs 2012 Çarşamba

Evde nişan daveti


Ve yeniden merhaba.
Uzun, heyecanlı ve telaşlı koşuşturmadan sonra keyifli ve neşeli bir nişan geçirdik. Bu koşuşturma sırasında günlerce internette bloglarda gezindim. Hepinizin güzelliklerinden yararlandım. Hepinize teşekkür ediyorum.
Evde nişan davetiyle ilgili neslos ve  yemeksenligi bu iki güzel blogtan çok yararlandım.
İstanbul’da ki kız kardeşimin oradan hazırlayıp getirdiği süslerle tam hayalimdeki gibi oldu. Nişanımızda emeği geçen kardeşlerim, teyzelerim ,komşuma ve kızımın arkadaşlarına bir de buradan teşekkür etmek istiyorum.
Bende evde nişan yapmak isteyenlere belki bir yararım olur diye yaptıklarımı paylaşmak istiyorum.
Öncelikle kızımdan evde hâkim olmasını istediği renk ve figürü öğrendim.
Önceden neler yapacağıma karar verdim ve alış veriş listemi çıkardım.
Gelecek sayısı 50 kişi tespit edilince hazırlıklarımı ona göre yaptım.
Nişan tepsisini süsledim.
Kardeşimle evin nerelerini süsleyeceğimizi kararlaştırdık ve ona göre süsleri hazırladık.
Bir gece önceden masayı ve vitrinin üzerini boşalttık. Vitrinin üzerine tüm tabakları, bardakları, önceden hazırladığımız peçeteleri, kurdeleyle bağladığımız çatalları dizdik.
Masanın üzerine beyaz örtü serdik ve üzerine büyük tülü birkaç kat katlayıp(runner gibi) uçlarını nazar boncuklarıyla tutturduk. (Yere kadar uzattık.)
Nişan günü,
Dış kapıya kardeşim ve sevgili arkadaşı Şadıman çelenk yapmıştı.Onu astık.
Dış kapının iç kısmına da damat ve gelinin isimleri asıldı.
Vitrine gerçek yapraklarla ve kurdeleyle süslenen mumlar konuldu.
Vitrinin üzerinde ki aynadan kuşlar sarkıtıldı.
Masanın üzerine, ikea dan aldığım vazolara çiçekleri koyduk. Ortasına mimozaları ve meleği koyduğumuz vazoyu koyduk. Tüm yapılan süslere kurdeleler tutturuldu.
Avizeden fiyonklarla bağlanmış melekler sarkıtıldı.
Salon kapısına melekler yapıştırıldı.
Televizyonun iki yanına ayaklı bardaklara yüzen mumlar konuldu.
Televizyonun üzerinden melekler sarkıtıldı.
Televizyonun önüne gerçek çiçeklerin konulduğu ve kurdeleyle tutturulan vazo konuldu.
Yaş pastanın kesilmesi için fiskos masasını hazırladık ve onun üzerine kızımın, damadımın ve tüm yeğenlerin isimlerinin yazıldığı kalp kurabiyeler konuldu. Kız kardeşimin nişan için ördüğü bebeği de koyduk.
Balkonda gençlerin oturacağı masayı da süsledik. Ortasına da yüzen mumlar koyduk. Misafirler gelmeden hemen önce yaktık.
İkram olarak,
Sigara böreği,
Patatesli midye böreği,
Kıymalı börek,
Simit,
Peynirli kanepe,
Zeytin ezmeli kanepe,
Elmalı kurabiye,
Çikolatalı sable kurabiye,
Truff,
Damla çikolatalı muffin,
Makarna salatası,
Şeker hamurundan kurabiyeler yaptım.
Hediye olarak da damat ve gelin kurabiyeler yaptım. Giderken konuklarımıza dağıttık.
Nişan pastasını da ben yaptım. Bunu ayrı bir yazı olarak yazmak istiyorum.
Dilerim evde nişan yapacaklara bir nebze de olsa faydam dokunur.
Çok keyifli ve güzel bir akşamdı. Hepimiz çok mutluyduk. Konuklarımda çok memnun ayrıldılar
Allah hepimizin çocuklarını mutlu ve mesut etsin. Allah tamamına erdirsin inşAllah.