28 Şubat 2014 Cuma

Fıstıklı Koko & Puf Kurabiye

Yine hızla geçen bir haftanın sonuna geldik, Şubatı da bitirmiş olduk, artık bahar kapımızda mutlu olmak için çok nedenimiz var.
Hafta sonunuzun mutlu, huzurla geçmesini dilerken ,Fıstıklı Koko ve Puf Kurabiye tariflerini paylaşmak istiyorum. Bu güzel tarifleri aldığım semaver1 ve umutsepetim blog arkadaşlarıma teşekkür ediyorum .
Fıstıklık Koko ( semaver1 )
Malzemeler
  • 3 yumurta akı
  • 200 gr. toz şeker
  • 160 gr. hindistancevizi
  • 220 gr. antep fıstığı (toz)
  • Bir tutam sevgi
  • Üzerine
  • İstenirse pudra şekeri
Yapılışı
  • Yumurta akı ve toz şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Hindistancevizi ve toz fıstığı ekleyin karıştırın.
  • Hamuru rulo haline getirin.Streçe sarın. Buzdolabında bekletin.
  • Dinlenmiş ruloyu istediğiniz kalınlıkta kesin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 10 - 12 dakika pişirin.
  • Fırından çıkınca pudra şekeri serpin.
  • Afiyet olsun. 

Puf Kurabiye ( umutsepetim )
Malzemeler
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı pudra şekeri
  • 3 su bardağı hindistancevizi
  • Renkli şekerlemeler
  • İstenirse bisküvi
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Krem şantiyi sütle iyice çırpın. Krema kıvamına gelince pudra şekerini ekleyin ve karıştırın.
  • Ele yapışmayan bir kıvam a gelene kadar yavaş yavaş hindistan cevizini  ekleyin., çırpın.
  • Karışıman istediğiniz büyüklükte parçalar koparın ve yuvarlayın.
  • İsterseniz arzu ettiğiniz bir bisküvinin üzerine ekleyin ve üzerine renkli şekerler serpin.Ben sadece yuvarlayıp bu şekilde sundum.
  • Afiyet olsun.

24 Şubat 2014 Pazartesi

Patatesli Börek

Nasreddin Hoca'ya sormuşlar:
"Kimsin?"
"Hiç" demiş Hoca, "Hiç kimseyim."
...Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca:
"Sen kimsin?"
"Mutasarrıf" demiş adam kabara kabara.
"Sonra ne olacaksın?" diye sormuş Nasreddin Hoca.
"Herhalde vali olurum" diye cevaplamış adam.
"Daha sonra?" diye üstelemiş Hoca.
"Vezir" demiş adam.
"Daha daha sonra ne olacaksın?"
"Bir ihtimal sadrazam olabilirim."
"Peki, ondan sonra?"
Artık makam kalmadığı için adam boynunu büküp son makamını söylemiş:
"Hiç."
"Daha niye kabarıyorsun be adam. Ben şimdiden senin yıllar sonra gelebileceğin makamdayım:
"Hiçlik makamında!"

İnsanın kendisini bilmesi ve alçak gönüllük gibisi yoktur diye düşünüyorum. Yağmurun bereketiyle başlayan haftamızın güzelliklerle, bereketle ve neşeyle geçmesini dilerken patates böreği tarifi paylaşmak istiyorum.

Malzemeler
  • 3 - 4 adet yufka
  • 3 - 4 adet patates (haşlanmış)
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Bir tutam sevgi
Sosu
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağından biraz fazla sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • Üzerine
  • 1 adet yumurta sarısı
  • susam
  • Çörek otu
Yapılışı
  • Patatesleri haşlayın ve rendeleyin.
  • Sıvıyağda yemeklik doğranmış soğanı kavurun.
  • Salçaları ekleyin kavurun.
  • Patatesleri ekleyin , tuz ve karabiberi ekleyin iyice kavurun.
  • Sosu hazırlamak için süt, sıvıyağ ve yumurtayı ayrı bir kapta iyice çırpın. Birinci yufkayı alın ve ikiye bölün.
  • Hazırlanan sosu yumurta fırçasıyla yufkanın her tarafına sürün.
  • Patatesli harçtan yufkanın uzun kenarına koyun ve çok sıkı olmayacak şekilde sarın Yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş yuvarlak tepsiye (ben borcamın yuvarlağını kullanıyorum) ortasından başlayarak uzun çubuk halinde olan yufkayı bir kenarından tutarak kendi etrafında döndürerek sarın(gül böreği gibi)
  • Tepsinizin alacağı kadar yuf
  • kayı aynı işlemleri yaparak bitirin.
  • Kalan sosu fırçayla yufkaların üzerine sürün. Buzdolabında en az bir iki saat dinlendirin.
  • Pişireceğiniz zaman üzerine
  • yumurta sarısı sürün. Susam ya da çörek otu serpin.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Afiyet olsun.

17 Şubat 2014 Pazartesi

İzmir Köfte


Vaktiyle birbirini çok seven iki kardeş varmış...
Büyüğü Halil... Küçüğü ise İbrahim...
Halil; evli, çocuklu. İbrahim ise bekarmış...
Ortak bir tarlaları varmış iki kardeşin...
Ne mahsul çıkarsa, ikiye pay ederlermiş... Bununla geçinip giderlermiş...
Bir yıl, yine harman yapmışlar buğdayı. İkiye ayırmışlar... İş kalmış taşımaya...
Halil, bir teklif yapmış :
- İbrahim! Kardeşim, ben gidip çuvalları getireyim. Sen buğdayı bekle.
- Peki abi demiş İbrahim...
Ve Halil gitmiş çuval getirmeye... O gidince, düşünmüş İbrahim:
- Abim evli, çocuklu. Daha çok buğday lazım onun evine. Böyle demiş ve kendi payından bir miktar atmış onunkine...
Az sonra Halil çıkagelmiş.
- Haydi İbrahim, önce sen doldur da taşı ambara demiş
- Peki abi..!
İbrahim, kendi payından bir çuval doldurup düşmüş yola...
O gidince, Halil'i düşünmüş: Demiş ki:
- Çok şükür, ben evliyim, kurulu bir düzenim de var. Ama kardeşim bekâr. O daha çalışıp, para biriktirecek. Ev kurup evlenecek. Böyle düşünerek, Kendi payından atmış onunkine birkaç kürek...
Velhasıl, biri gittiğinde, öbürü, kendi payından atmış diğerine.
Bu, böyle sürüp gitmiş...
Ama birbirlerinden habersizlermiş.
Nihayet akşam olmuş. Karanlık basmış.
Görmüşler ki, bitmiyor buğdaylar.
Hatta azalmıyor bile...
Hak Teala bu hali çok beğenmiş.
Buğdaylarına bir bereket vermiş, bir bereket vermiş ki...
Günlerce taşımış iki kardeş, bitirememişler.
Şaşmışlar bu işe...
Aksine çoğalmış buğdayları.
Dolmuş taşmış ambarları.

Bugün "Bereket" denilince, bu kardeşler akla gelir. Bu bereketin adı: Halil İbrahim bereketidir...
Haftaya başlarken güneş içimizi ısıtırken böyle güzel bir öykü de kalbimizi ısıtsın istedim.

İzmir köfte tarifini paylaşırken haftanızın güzellikler için de geçmesi dileğiyle,sevgiyle kalın.

Malzemeler
  • 1/2 kg. orta yağlı kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 su bardağı kurutulmuş rendelenmiş ekmek içi ya da galeta unu
  • 1 - 2 yemek kaşığı süt (ben tüm köftelerime koyarım)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon (arzuya bağlı)
  • 4 adet patates
  • 3 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • Bir tutam sevgi
Üzerine
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 - 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kekik
  • 1 su bardağı ılık su
Yapılışı
  • Maydanozu ince şekilde kıyın. Soğanı rendeleyin.
  •  Soğan rendesi, maydanoz, yumurta, ekmek içi, süt , baharatlar  ve kıymayı bir karıştırma kabına
  • alın, iyice  yoğurun.
  • Harçtan istediğiniz büyüklükte koparın ve yuvarlayın.Ben bir gün önceden yapıp dolapta
  • bekletiyorum.
  • Patatesleri istediğiniz şekilde doğrayın .
  • Domatesleri patatesler gibi kalın dilimler halinde doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkarın ve
  • uzun uzun dilimleyin.
  • Pişirme  tepsisini yağlayın. Bir patatesi bir köfte olacak şekilde tepsiye dizin.
  • Üzerine ve aralarına domates ve biberleri serpiştirin.
  • Ayrı bir kapta salçaları , sıvıyağını, karabiberi ve sıcak suyu karıştırın.
  • Hazırladığınız sosu köfte ve patateslerin üzerine dökün.
  • 190 - 200 derecede 35 - 45 dakika arası pişirin. (Her fırın ayrıcalık gösterecektir.)
  • Afiyet olsun.