1 Aralık 2010 Çarşamba

Perde Pilavı



Ailemin en güzel özelliklerinden biri büyümeye başladığımız andan itibaren bizlerin arkadaşlarını  da ailenin fertlerinden biri olarak kabul etmeleridir.Bizlere nasıl davranılmışsa onlara da öyle davranılmış ve sevilmişlerdir.
Küçük kardeşim Yeşim’den sizlere bahsetmiştim. (Yakında nişanı olan ) İşte O’nun çoook uzun zamandan beri arkadaşı olup, bizim içinde kardeşimiz yerine geçen Özgü’den bir e- posta aldım.
Annesiyle yaptığı, perde pilavının öyküsünü ve fotoğraflarını benimle paylaşmış. Bunu yaparken de öylesine güzel bir dil kullanmış ki, bende noktasına, virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşmak istedim.
Özgü’cüm bu güzelliği bizlerle paylaştığın için annene ve sana teşekkür ediyorum. Ellerinize sağlık diyorum.

"Birgülcüm merhaba,
Pek zor oldu göndermem, kusuruma bakmaJ Aslında günler önceden sana yazmıştım fakat tarifi bir türlü annemden alma fırsatım olmadı. Sonra yoğun bir iş temposu falan filan derken ancak bugüne kaldı.
Sitenin takipçisi olarak mutfak keyfime keyif kattığını söylemeliyim öncelikle. Eline, emeğine sağlık… Sanırım seninle sohbetlerimizde yemek yapmaktan duyduğum keyfi paylaşmıştık zaman zaman. Her ne kadar uzun zamandır işten güçten pişirme fırsatı yaratamasam da tarif okumak bile hoşuma gidiyor. Özellikle de annemle birlikte…
Annelerle kızları arasına diyalogun en sevimli hali sanırım mutfak maceraları.  Beklide bu bizim annemle yarattığımız bir dildir, bilemiyorum ama biz eğleniyoruz birlikte yemek yaparken. Artık daha az vakit geçirdiğimiz de düşünülünce, mutfak bize kurtarılmış alan oluyor biraz.
Haziran başında bir Diyarbakır-Mardin turu yapmıştık arkadaşlarla. Anneme istediği bir şey olup olmadığını sorduğumda tereddütsüz “perde pilavı tenceresi” dedi. Perde pilavının Siirt’e özgü bir yemek olduğunu, ancak orada bulunabileceğini söylesem de annemin yoğun ısrarı üzerine Diyarbakır’da tencereyi aramaya koyulduk. Çok da uğraş sarf etmemize gerek kalmadan Bakırcılar Çarşısında bulduk tencereyi.
Hepimiz heyecanla annemin perde pilavı yapmasını bekledik ancak tencere, alındıktan sonra mutfak dolabının bir köşesine kaldırılıverdi. Tatil bitip de iş başlayınca bizim de aklımızdan çıkıverdi.
Geçen hafta sonu annem klasik “akşama ne yapsam” derdine düşmüşken, perde pilavı geldi aklına. Ben de büyük bir memnuniyetle katıldım bu fikre ve elimizdeki mevcut perde pilavı tariflerini(annemin bir merakı da tarif toplamak- her ne kadar tariflere riayet ederek yemek yapmışlığı görülmese de) döktük. Ve sonunda ikimizi de çocuklar gibi mutlu eden bu yemek(biz abartıp şaheser gibi davrandık ama) çıktı ortaya. Hatta kesmeye kıyamadık… “Dur bir fotoğrafını çekelim bari” diyince aklıma hemen sen geldin. “Bülbül bu keyfimize ortak olur mu acaba” dedim ve Yeşim’i aradım. O da seni aramış sanırım …

İşte annemle benim bir günlük mutfak keyfimizin eseri…
(Adını hatırlamadığım bir gazetenin “Siirt Yemekleri” ekinden)

Malzemeler:
  • 1 adet büyük boy tavuk
  • 2 su bardağı pirinç
  • 200 gr. tavuk ciğeri (bence kullanılmasa da olur)
  • 500 gr. dolmalık çam fıstığı
  • 100 gr. Badem içi(soyulmuş)
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay kaşığı tuz, karabiber
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • Bir tutam sevgi
Perdesi için:
  • 3 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yeteri kadar un
Hazırlanışı:
  • Tavuğu iyice yıkayıp bol tuzlu suda kemiklerinden ayrılıncaya kadar haşlayın.
  • Tavuk suyunu ayırın (ilerleyen aşamalarda kullanacağız). 
  • Tavuğun etlerini kemiklerinden ayırarak didin (bu çok komik bir sözcükmüş, yazarken fark ettim).
  • Diğer taraftan pirinci bol tuzlu sıcak suda 40-50 dk. ıslatın.  
  • Tavuk ciğerlerini ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün.
  • Geniş bir tavaya bir kaşık tereyağı koyup önce çam fıstıklarını, sonra da tavuk ciğerini kavurun. 1 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
  • Pilav tenceresinde 1 kaşık tereyağını eritin, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin. 4-5 dakika kavurup, ayırdığınız 3 su bardağı sıcak tavuk suyunu ilave edin. 
  • Kalan tuz ve karabiberi ekleyin. Yani bildiğiniz gibi pişirin pilavı... 
  • Ocaktan aldığınız pilavın içine tavuk ciğeri-fıstık karışımını ekleyip karıştırın.
Sıra geldi hamuruna
  • Perde hamuru için yumurta, yoğurt, yağ ve karbonatı derin bir kaba alın, karıştırın. Unu da azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.
  •  Perde pilavı tenceresini (bunun için kek kalıbı da kullanabilirsiniz) 2 kaşık tereyağıyla yağlayın ve ortadan ayırdığınız bademleri tencereye yapıştırın ( biz badem içi bulamayınca kabuklu bademi sıcak suda bekletip kabuklarını soyduk, bu epeyce meşakkatli bir iş oldu). 
  • Hazırladığınız hamurdan bir parça ayırıp, kalanı oklavayla açıp tencerenin içine yerleştirin (aman dikkat bademler bozulmasın, bizimki bozuldu çünkü).
  •  Tencereye sırayla tavuk eti, pilav, tavuk, pilav sırasıyla malzemeleri yerleştirip elinizle bastırın.
  • Ayırdığınız hamuru, bu karışımın üzerine kapak yapar gibi kapayıp gövde hamuruyla birleştirin (anlatım karışık oldu sanırım ama yapımı çok basit).
  •  Kalan tereyağını üzerine parçalayarak yerleştirin. 180 dereceye ayarladığınız fırında hamur iyice kızarana kadar (30 dk.)  pişirin.
  • Afiyet olsun…
Not: Bu tarif içinde 2 çay kaşığı beş bahar da vardı fakat biz bu beş baharın ne olduğunu bilemedik ve tarife eklemedik. Eğer bilenler, bulanlar varsa ve “Perde Pilavı beş baharsız olmaz” derseniz pilavı fıstıklı karışımla karıştırırken onu da ekleyebilirsiniz.

 Ben de bu güzelliği hobidunyam tarafından düzenlenen
yemek etkinliklerinin 8.si olan  ve "KURBAN BAYRAMI SOFRALARI"na  ev sahipliği yapan 
 yesilmutfaktantarifler  ‘e gönderiyorum.
Arkadaşıma bol katılımlar ve kolaylıklar diliyorum.

40 yorum:

  1. Ellerine sağlık tarifini aldım katılımın için çok teşekkürler. her zaman beklerim.

    YanıtlaSil
  2. Offf arkadaşım sabah sabah bu görüntü hiç iyi olmadı vallahi.
    Çok lezzetli gözükmekte.

    Ellerine sağlık canım,afiyet bal şeker olsun.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık yapanların harika olmuş.

    YanıtlaSil
  4. Canım arkadaşım ,ne mutlu sana güzel bir ailen ve dostların var,arkadaşının ve annesinin ellerine yüreğine sağlık.öpüyorum canım.

    YanıtlaSil
  5. mis gibi birgülcüğüm harika..

    evet siirte aittir perde pilavı,
    valide sultanımda ne güzel yapar.
    bende dikat ettim az önce hiç yayınlamamışım !!!!
    belki yeni yıla :)

    afiyet olsun canım sevgilerrr..

    YanıtlaSil
  6. Merhaba canım yapanın ellerine sağlık.Bana her zaman zor gelmiştir bu pilavı yapmak.

    YanıtlaSil
  7. Yapanların ellerine sağlık, ben de Siirt'te 3 yıl yaşadım orada öğrenip yemiştim. Bir kaç kere denedim fotoğraflamak kısmet olmamıştı.

    YanıtlaSil
  8. bende çok seviyorum bu pilavı benim İstanbuldayken siirtli komşularım vardı nefis yaparlardı onlardan öğrenmiştim tek porsiyonluk olarak yaptım bir defa öylede nefis oldu sunumu da kolay oldu
    Birgül hanımcığım arkadaşın ve annesinin ellerine sağlık sana da paylaşım için teşekkürler
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. offff süper pasta gibi maşallah
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  10. Maşallah maşallah,ne kadar da güzel hazırlamışsın..
    Baktım kaldım öylece :)
    Yemekten kalktım ama, karnım tok ama,pilavı görünce acktım sanki :)
    Ben de denemek istiyorum epeydir,ama fırsat olmadı..
    İnşallah tez zamanda hazırlamak nasip olur bana da..
    Afiyet olsun..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. yapanında sununda ellerine sağlık.enfes olmuş.

    YanıtlaSil
  12. arkadaslarinizin ellerine saglik gercekten cok hos görünüyor..cok begendim :)daha fazla tarifler resimler bekliyoruz :)) sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. ablacım ne hoş bir hikaye ve ne kadar güzel bir pilav..
    beni hep geriden baktıran bir tarif bu perde pilavı bir başyapıt hatta..:)

    YanıtlaSil
  14. Canım ellerine sağlık...Hiç denemedim ama seninki harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  15. bu nasıl bir görüntü... Harikulade gözüküyor.

    YanıtlaSil
  16. Valla şaheser gibi davranmakta haksız sayılmazlar. Gerçekten şaheser olmuş yemede seyre dal:) Ellerine sağlık...
    Daha böyle bir pilav yemek nasip olmadı ama böyle güzel sonuçlar çıkaran bir el bizede nasip olur inş...:)

    YanıtlaSil
  17. Görüntü şahane. Emeklerine değmiş doğrusu. Arkadaşının ellerine sağlık. İyi ki sana göndermiş ve sende paylaşmışsın bizimle.

    YanıtlaSil
  18. Bloğumda ödülün var uğrayıp alırsan sevinirim.Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  19. Nefis olmuş, emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  20. Canım süper nefis olmuş ellerine sağlık...

    Bende ödülün var seni bekliyor... Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  21. çok güzel ve iştah açıcı görünüyor ellerine sağlık canım süpersin

    YanıtlaSil
  22. Yorucu maharet gerektiren bir yemek.Yapanın ellerine sağlık.Bu arada yorumun için tekrar teşekkür ediyorum canım.Cevaplamaya çalıştım.

    YanıtlaSil
  23. ablacım ne güzel bir email atmış öyle arkadaşın diline yüreğine sağlık çok hoş bir yazı olmuş yazıda diyarbakır mardin gezisinde aldım dediği tencere için hemen yazdım bende facebookta varmı orada oturan diye ama buldum bir sitede en kısa zamanda bende sipariş vereceğim o tencereden ..
    hep yapmak istediğim bir tarif ablacım teşekkürler tekrar sana ve arkadaşına
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  24. ellerinize emeğizize sağlık nefis görünüyor bayıldım...

    YanıtlaSil
  25. yapanların ellerine sağlık pekte severim perde pilavını ekşili bamyanın yanına çok yakışır sevgi ve selamlarımı yolluyorum

    YanıtlaSil
  26. Ya bu süper görünüyor , elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  27. Nefis ötesi görünüyor ablacim,harikasin,sicacik sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. Tek kelimeyle "Harika" görünüyor.Arkadaşının ve annesinin ellerine sağlık
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  29. sayfamda senin icin bir supriz var
    kabul edersen cok sevinirim.
    Sefa

    YanıtlaSil
  30. bayılıyorum bu pilavın görüntüsüne.. ama hiç yeme şansım olmadı ne yazık ki..

    YanıtlaSil
  31. hayırlı cumalar sevgili arkadaşım.ellerine sağlık diyorum özgüye ve annesine...şahane ötesi bir tarif olmuş.inan o kadar güzel görünüyor ki yemek kitaplarından fırlamışçasına kusursuz...sana da sevgiler gönderiyorum en güzelinden...

    YanıtlaSil
  32. Sevgili arkadaşlarım,
    tüm içten mesajlarınız için teşekkür ederim.
    Bir kere daha yapanların ellerine sağlık diyorum.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  33. misss gibi kokusu geliyooo canım.ellerine emeğine sağlıkk:)

    YanıtlaSil
  34. ne çok severimmm..mmmm ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  35. Nefis gözüküyor.Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  36. sıcacık görünüyor....ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  37. Tek kelime ile harika, tadına varan herkese afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  38. Bu tarifiniz resminizle birlikte ıstagramda 1nazonunmutfağı sayfasında bulunmaktadır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hande hanım,
      ilginiz için teşekkür ederim. Baktım gerçekten aynısı, kendisi yapmış gibi yazmış ne diyeceğimi bilemiyorum.
      Sevgiyle kalın.

      Sil

Nezaketiniz için teşekkür ederim