12 Ocak 2011 Çarşamba

Fırında Sütlü Sigara Böreği


"Yaşlı bir bey, sabah erken evinden çıkmış, yolda ilerlerken, bir bisikletlinin kendisine çarpması ile yere yuvarlanmış ve hafif yaralanmış.
 Sokaktan geçenler yaşlı beyi hemen en yakın sağlık birimine ulaştırmışlar. Hemşireler, adamcağızın yarasına pansuman yapmışlar, ama 'biraz beklemesini ve röntgen çekerek her hangi bir kırık veya çatlak olup olmadığını inceleyeceklerini' söylemişler.
Yaşlı bey huzursuzlaşmış, 'acelesi olduğunu ,istemediğini' söylemiş. Hemşireler merakla acelesinin sebebini sormuş. Adamcağız da 'karım huzur evinde kalıyor her sabah onunla kahvaltı etmeye giderim, geç kalmak istemiyorum' demiş. '
Karınızın, siz gecikince merak edeceğini düşünüyorsunuz herhalde' demiş hemşire. Adam üzgün bir ifade ile 'ne yazık ki karım Alzheimer hastası ve benim kim olduğumu bilmiyor' demiş. Hemşireler hayretle 'madem sizin kim olduğunuzu bilmiyor neden her gün onunla kahvaltı yapmak için koşuşturuyorsunuz' demişler.
Adam buruk bir sesle 'ama ben onun kim olduğunu biliyorum' demiş." 

Dilerim hayatta eşlerimizle bu güzelliği yakalamak kısmet olur.
Sigara böreği ( adını hiç sevmiyorum ama ) ani misafirler için ve çay için harika bir tat. Kızartma yerine fırında olması ve buzluktan çıkınca açılmasını beklememek daha da güzel. Üstelik suyun içinde değil de sütte olması da çok daha lezzetli yapıyor. 
nefisyemektarifleri nde bu tarifi gördüğümden beri buzluğumdan eksik etmiyorum. Arkadaşıma çok teşekkür ederim.

Malzemeler
  • 8 adet yufka
  • yarım paket margarin (eritilmiş ve soğumuş)
  • 1 adet yumurta
  • 1 tutam sevgi
İçine 
  • peynir, maydanoz
Yapılışı
  • Yufkayı açarak üzerine eritilmiş olan margarin fırça ile sürün.
  • Üzerine 1 kat daha yufka serin ve onun üzerini de yağlayın.
  • Yufkaları sekiz ya da on iki parçaya bölün.
  • Peynirden alt kısımlarına yayın ve önce kenarları içine katlayın sonra da çok sıkı olmayacak şekilde ucuna kadar sarın.
  • Bütün yufkaları bu şekilde sarın.
  • Hemen pişirmek isterseniz, börekleri bir kaba  yan yana dizin ve üzerleri tamamen kapanacak şekilde süt doldurun.
  • On beş dakika bekletin ve yufkaları iki elimizle hafifçe sıkarak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış fırında pişirin.(Eğer buzlukta bekletirseniz de süt dolu kaba buzluktan çıkar çıkmaz koyun ve biraz beklettikten sonra hafif sıkarak yumurta sürün)
  • Afiyet olsun

25 yorum:

  1. çok güzel bir hikaye arkadaşım.duygulandım.börekte başka güzel olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Aile olmak,öyle basit bir mefhum değil ki..
    El ele,gönül gönüle,iyi günde / kötü günde bir ömre evet diyorsun!
    Biz eşlerimize,eşlerimiz bize Allah'tan emanet.Emanete gözü gibi bakmaz mı insan? Titremez mi ciğeri canı yanacak/mutsuz olacak diye.Hakiki sevgi hastalık dinlemez,engel dinlemez.Külfeti dahi nimet gelir.
    'Biz' olmayı hakkıyla yaşayıp / yaşatabilmek nasip olsun inşaAllah.

    Börek de nasıl tombik görünüyor! :)
    Çıtır çıtır.Ellerine sağlık ablacığım.

    Kalbi selamlarımla!..

    YanıtlaSil
  3. çok güzel hikaye ben hep yağda kızartıyordum böyle daha hafif olur eline sağlık

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel ve aklımızdan hiç çıkarmamamız gereken hikayelerden..

    Börekler çıtır çıtır görünüyorlar.Gönlden öğrendim bu yöntemi bende sık sık denerim.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. hikaye çok güzelmiş içime dokundu.bu arada börekler nefis olmuş.ilk defa duyuyorum sütlüsünü.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. bu hikayeyi bende okumuştum.çok anlamlı..böreğini çok beğendim..ellerine sağlık..denemek için sabırsızlandım şimdi...çıtır çıtır bir börek olmuştur herhalde....sevgiler tatlım..

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşım,
    bayılırım bende bu böreğe,nasılda iştah artırıcı gözüküyor.
    Ellerine sağlık.Olsa da yesem şimdi çıtır çıtır:)

    Her daim,sevgiyle ve muhabbetle kalın.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. sütte yapmamıştım hiç güzel ve hafif olur sanırım.ellerine sağlık..afiyet şeker bal olsun..

    YanıtlaSil
  9. Canım ,hikaye nefis beni aldı götürdü yoğun duygu selinin içine ,allah eşlerimizi başımızdan eksik etmesin.Bu böreği çok severim.Ellerine sağlık.öpüyorummmm...

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir hikaye daha önce de okumuştum ama her okuduğumda içim titrer.
    Börek çok güzel görünüyor ellerinize sağlık sütle daha önce denememiştim tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. çok duygulandım börek harika ellerine sağlık afiyetle sevgiler selamlar..

    YanıtlaSil
  12. HOLA GUAPA TU,

    ET DESITJO DE TOT COR UN BON ANY NOU PLE DE FELICITAT AMB LA TEVA FAMILIA

    MIL PETONETS I FONS AVIAT SUSANNA

    YanıtlaSil
  13. ablacım bu hikayeyi derlemelerden oluşan bir kitapta okumuştum...
    böreğin adını bende hiç sevmiyorum lakin ellerinden hemde bu versiyonu ile nefis olmuş:))

    YanıtlaSil
  14. enfes olur bu börek,süt çok güzel kabartıyor.ellerine sağlık canım benim,harika olmuş.

    YanıtlaSil
  15. Canim degisik bir tarif olmus nefisde görünüyor ellerine saglik .Hayirli aksamlar öptüm.

    YanıtlaSil
  16. nefis görünüyorlar ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  17. Hikayen beni duygulandirdi özellikle ama ben onun kim oldugunu biliyorum,fazla söze gerek yok.

    Sigara böregi tarifi süte batirilarak hiç denemedim hemde firinda daha hafif olmustur,not etçem tarifi ellerine saglik,sicacik sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Ablacığım çok güzel bir hikaye ...

    elelrine sağlık ...

    YanıtlaSil
  19. ne güzel bir paylaşım olmuş. Bu böreği suyla yapıyordum, sütle daha leziz olur sanırım, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  20. çok güzel bir hikaye,böreği hiç sütlü denemedim eline sağlık

    YanıtlaSil
  21. Ellerine sağlık arkadaşım, iyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten çok güzel bir hikaye

    Paylaştığınız için teşekkür ederim.
    Böreğe bayıldım. En kısa zamanda denemek istiyorum
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  23. Canım hikayeden çok duygulandım yüreğine sağlık. Börek de nefis olmuş ellerine sağlık. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  24. teşekkkürler taerif için

    YanıtlaSil
  25. çok güzel bir hikaye çok duygulandım...

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim