15 Mart 2012 Perşembe

Fırında ezilmiş patates ve akordion patates


Ankara da bol bol yağış var. Bereketin yağdığı bugünler de dışarı çıkmak pek zevkli değil. Benim gibi yürüme özürlü iseniz daha da fena. Çamuru nasıl sırtıma kadar çıkarabildiğimin sırrını çözemedim. Yola çıktıklarımın pırıl pırıl dönmesine rağmen azıcık damlayan su da bile ben çamura bulanmış dönüyorum. Yağmuru çok sevmem rağmen bu da benim kâbusum.
Yarın kızım Atatürk Kültür Merkezinde ki Kastamonu günleri için üniversitesi ile halk oyunlarında gösteri yapmak için gelecek. Ailece onu seyretmeye gideceğiz. Sonra da yarışmaları başlayacağı için uzunca bir süre gelemeyecek. O nedenle pazartesine kadar burada. Biraz özlem gidereceğiz. Biraz da koşuşturma.
Tarifini, devletşah dan aldığım bu patatesleri çay yanında olur mu, olmaz mı emin olamadım.Eğer olur derlerse ,
" 73.HAFTA. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ "ne ev sahipliği yapan sevgili Gelibolu17 ye ve Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane etkinliğine" ev sahipliği yapan sevgili çatlakkafe e gönderiyorum.
Arkadaşlarıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
  • 3 adet patates
  • Sosu için
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biberiye
  • 1 tatlı kaşığı Kekik
  • Tuz
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Bir kapta zeytinyağını, ezilmiş sarımsağı, biberiyeyi ve kekiği karştırın.
  • Biraz bekletin.
  • Patateslerin kabuklarını fırça yardımıyla iyice yıkayın.
  • Keskin bir bıçakla ince ince patatesleri dilimleyin ama altları birbirinden ayrılmasın. (Görüntüsü akardion şeklinde olacak.) (Devletşah'ın şöyle de bir önerisi olmuştu. Ben aynen uyguladım. Patateslerin iki yanına kalem konulursa bıçak oraya kadar iner kopmasına engel olur diye.)
  • Patatesin dilimlerinin arasına  fırça yardımıyla karışımı sürün.(Dikkat edin fazla bastırmayın, kopmasın)
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Patatesleri yerleştirin. Kalan sosu da patateslerin üzerine gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. (Patatesler yumuşayıp yenecek kıvama gelene kadar. Saatini kendi fırınınıza göre ayarlayın.
  • Afiyet olsun.



Malzemeler
  •  4 adet taze patates
  • Biberiye
  • Pul biber
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Taze patatesleri iyice fırçalayarak yıkayın.
  • Bol suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  • Fırın tepsisine kağıt serin ve patatesleri yerleştirin.
  • Patatesleri bir çatal yardımıyla ezin.
  • Parçalanan patateslerin üzerine baharatları serpip, zeytinyağı gezdirin.
  • Öncede 200 dereceye ısıtılmış fırında, kızarana kadar pişirin.
  • Afiyet olsun.

28 yorum:

  1. Ellerine sağlık.Biberiyeyle patatesin tadına bayılıyorum.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Bir patates hayranı olarak iki tarife de bayıldım..
    Küçükken patatesten başka birşey yemediğim dönemler vardı,o zaman bu tarifler olsaymış herhalde daha uzun süre başka şeye bakmazmışım.:)
    Ellerine sağlık ablacığım..
    Sen Antalya'ya gel,biz oraya:) Burda yağmurlar biteli çok oldu,şimdiden özledik:)
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  3. nefis bir görüntü.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. kızına başarılar diliyorum canım:)
    şimdiden gözün aydınn..
    patatesinde nasıll güzel bişmiş öylee:)
    kepekk kepekk savrulmuş maşallah..
    ellerine sağlıkk canım..
    muhabbetle..

    YanıtlaSil
  5. Bak şimdi ya:)nede güzel görünüyor koşa koşa eve gidip yapasım gelir bazı tarifleri buda aynen onlarda olmuş:)

    Ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık canım.patatesleri aldım teşekkür ederim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. canım,
    Öncelikle kuzucuğunla görüşeceğin için sevindim, güzel seyirler dilerim.
    Patateslerin çok güzel olmuş, yanına çay içmeyi tercih etmeyen , üzerine içsin.
    Ellerine sağlık, öpüyorum:)

    YanıtlaSil
  8. Canım iki halide enfes olmuş elleri
    ne sağlık sevgilerimle öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. Ben de senin gibiyim,biraz hızlı yürüyorum ondan herhalde:)
    Bu arada gözün aydın diyeyim şimdiden,kızına da yarışmalarda başarılar dilerim.
    Patates tariflerini,kumpiri çok severim,iki tarif de güzel ama birincisinin şekli de süper,ellerine sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. merhaba canım,çok teşekkürler ellerine sağlık,,,selamlar güzel tariifn burda http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2012/03/frnda-ezilmis-patates-ve-akardion.html yayında,gene beklerim :)

    YanıtlaSil
  11. iştah acıcı gorunuyor patatesi her turlu severim eline sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  12. Merhaba ablacığım nasılsın. Biliyorsun biz Bolulu'lar patatesi çok üretir ve tüketiriz. bizde patatesi çok severiz. Ama böylesini bilmiyordum. İlk fırsatta deniyeceğim lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.kızına yarışmada başarılar...anneciğin için geçmişler olsun.acil şifalar.bu arada kekte nefis.sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. KIZINA BAŞARILAR CANIM
    ELERİNE SAĞLIK ÇOK HOŞ OLMUŞ
    MUHABBETLE KAL
    :))

    YanıtlaSil
  15. Ablacim sen yaparsında güzel olmazmı hiç ? Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. Birgül abla görüntü muhteşem tadı nefistir hiç şüphem yok...Bende fırında elma dilimi yapunca biberiye koyarım ordan biliyorum etkinliktede yorum yazdım ben bundan da istiyorum gelince :)))eline sağlık kızına başarılar sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Harika ,özellikle ilk patatese bayıldım,çayla gider niye gitmesin..Ellerine sağlık..Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  18. SÜPER VE ÇOK FARKLI OLMUŞ..ELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞIM..

    YanıtlaSil
  19. Arkadaşım çok güzel sanki sanat eseri gibi birinci tarifin çok emek vermişsin ellerine saglık her ikisi süper tarifler kızınada şimdiden başarılar

    YanıtlaSil
  20. patatesli her tarife bayılırım çok güzel,bende yeni bir blogum banada beklerim :))

    YanıtlaSil
  21. hımmmm,nefis patatesin her halini severim ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  22. Bu arada ben bu patatesleri çok görüyorum.Denemek istiyorum, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  23. ellerinize sağlık cok güzel bi görüntü

    YanıtlaSil
  24. çok güzel görünüyorlar canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  25. sevgili Birgülcüğüm :=)
    şüküür kavuşturana :=))

    kar kış çok üzüldünüz gerçekten, aklım siz sevdiklerimde kaldı durdu !!!
    neyse az kaldı yakında bilirim ki o güzel bahar çiçekleriyle pozlar vereceksiniz :=))))

    ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  26. Merhaba arkadaşlar;
    Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
    kültürüne sahibiz Ülke olarak.
    Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
    duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
    çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
    Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
    arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
    yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
    elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
    değerli arkadaşlarımın sayesinde...

    "Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

    ben http://safiyeile.blogspot.com blogumda ev sahibeliği
    yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
    beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
    gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
    yöreye ait olduğunu yazıp,
    bana haber verirseniz
    tariflerinizi severek yayınlayacağım.
    Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
    fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

    safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

    Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
    katılabilirsiniz...
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  27. Merhaba,bu lezzetli patateslerin üzerine başka tarifler de bekliyoruz,sevgiler.

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim