18 Mart 2009 Çarşamba

Son Şafak Son Dua


Çanakkale Muharebeleri nde, dillere destan olan Türk birliklerimizin gösterdigi kahramanlιk hikayesinde bir Alayιmιzιn ayrι bir yeri vardιr.Bu Alay; 19. Tümen’in 57.nci Alayι olup Atatürk’ün Büyük Nutkunda sözünü ettigi, Arιburnu Muharebelerinde tümü Sehit düsen ünlü Sehitler Alayι dιr.

25-26 Nisan 1915 tarihlerinde Arıburnu’nda karaya çıkıp Conkbayırı’nda ilerleyen çıkarma kuvvetleri, 19. Tümen Kumandanı Kur.Yb. Mustafa Kemal’in 25 Nisan günü verdiği
“Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir” emrini uygulayan Türk birliklerince durduruldu.

Bu birliklerden biri Yb.Hüseyin Avni Bey’in komutasındaki 57. Alay’dı. 57. Alay’ın başta komutanları olmak üzere 628 kişilik mevcudunun tamamı 25-28 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit düşmüştür.

ŞEHİTLER ALAYIAnzak kuvvetlerine karşı 27. alayın yardımına koşan meşhur 57. Alay, bu çarpışmada düşman saldırısını durdurmuştur. Ancak iki taburunun tamamını da şehit vermiştir. Ertesi sabah sağ kalan üçüncü taburuna da hücum emrini veren Alay komutanı Hüseyin Avni Bey, Bomba Sırtı’ndan bölgeyi gözetlerken, araziye yayılmış küme küme beyazlıklar görmüştür. Bunun üzerine derhal tabur komutanını çağırarak, bu beyazlıkların ne olduğunu sormuştur.

Tabur komutanı da bu soruyu şöyle cevaplandırmıştır:

-Komutanım, onlar şafak vaktine doğru hücuma geçecek olan askerlerin iç çamaşırlarıdır. Her bir vatan evladı şehit olmak için, yıkanıp temizlenmiş ve Allah'ın huzuruna çıkmak için temiz çamaşırlarını giymiş, belki sağ kalır veya yaralı dönersek diye o gördüğün iç çamaşırları yıkayıp hazırlamışlardır.

”Ne yazık ki, saka erinden alay komutanına kadar tümü şehit düşmüş, dolayısıyla o beyaz çamaşırları da giyme imkanı bulamamışlardır.

Kahraman Mehmetciklerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.

9 yorum:

  1. Ruhları şad olsun makamları cennet olsun. Annemin dedesi de var gazilerin içinde... Güzel bir konuyu dile getirmişsin. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Allah rahmet eylesin hepsine. Acaba buraları görüp de 'biz niye öldük ' diyorlarmıdır?

    YanıtlaSil
  3. Çokk çokk güzeldi ablam..
    Daha öncede okumuştum defalarca okuyabilirim..
    Gözyaşlarım sel oldu..
    Rahat uyusunlar..Rahmet ve minnetle anıyoruz..

    YanıtlaSil
  4. şu anda tüylerim diken diken oldu...çok güzel bir yazı...ruh ları şad olsun...ALLAH RAHMET EYLESİN...

    YanıtlaSil
  5. TÜM ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA ANIYORUZ...

    YanıtlaSil
  6. canım ablam ne kadar önemli hatırlamamız gereken bir konuyu dile getirmişsin ruhları şad mekanları cennet olsun rahat uyusunlar sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  7. ruhları şad olsun.güzel paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. çok güzel bir yazı....ALLAH RAHMET EYLESİN...

    YanıtlaSil
  9. PAYLASTIGIN ICIN COK TESEKKUR EDERIM ABLACIM.RABBIM BIZLERIDE ONLARA LAYIK TORUNLAR EYLESIN INS.

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim