29 Nisan 2009 Çarşamba

Peynirli börek


Öğleden sonra, fırsatım olursa Deryalı günleri seyretmeyi seviyorum. Derya Baykal’ın canlılığı, neşesini seviyorum. Güzel şeyler de öğreniyorum.
Geçenler de yemek yapan çok sevimli bir bayan var . İsmini hatırlayamadım ama çok kibar ve zarif biri. Kendi annesinden öğrendiği bir böreği bizlerle paylaştı, denedim ve çok beğendim.
İstanbul da yaşıyan kız kardeşim, misafirlerine tarif isterken böreğin yapılışını anlatmakta çok zorlanınca, tarifimi verirken aşamalarını da kaydettim.

Tarifimi “ 41. porselen demlik çay saati etkinliğine ev sahipliği "yapan yemekelisleri’ ne gönderiyorum
Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
  • 3 adet yufka
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı un
  • ½ çay kaşığı karbonat
  • Peynir
  • 1 adet yumurta
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Süt, yoğurt, un, karbonat ve sıvıyağı bir kaba alın. İyice çırpın.
  • Yufkayı masaya serin.
  • Yarısına hazırladığınız karışımı sürün. Her tarafına gelmesine dikkat edin.
  • Üzerine rendelenmiş peynir koyun.
  • Diğer yarısını üstüne kapatın.
  • Sıkıca elinizle her tarafına bastırın.
  • Yanlardan başlayarak akardiyon gibi kıvırın. Pili gibi olsun.
  • Ortadan ikiye kesin.
  • Dikdörtgen borcama yağlı kâğıt serin. Ya da tepsinizi yağlayın.
  • Hazırladığınız yufkayı yanlamasına yerleştirin.
  • Bütün yufkalara aynı işlemi yapın.
  • Kalan karışımın içine yumurta ekleyin. Tekrar çırpın.
  • Yufkaların üzerine her yerine gelecek şekilde karışımı sürün.
  • Susam ya da çörek otu serpin.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Afiyet olsun.

27 Nisan 2009 Pazartesi

Patatesli börek


Biraz moladan sonra yeniden burada olmaktan çok mutluyum. Ara da sıra da kaçamak iyi geliyor. Bedenin dinlenmesi kadar ruhun dinlenmesi de önemli. Kendimi daha mutlu ve zinde hissediyorum. Günlük sorunlarla uğraşmaya hazırım.
Gelir gelmez evin annesinin geldiği belli olsun diye mutfağa girdim ve onların sevdiklerini yaptım. Eşimin çok sevdiği patatesli böreğin tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tarifimi “ 41. porselen demlik çay saati etkinliğine ev sahipliği "yapan yemekelisleri’ ne gönderiyorum.
Arkadaşıma etkinliğinde kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
  • 3 adet yufka
  • 1 kilo patates
  • ½ margarin(125 gr.)
  • 2 adet yumurta
  • 2 – 3 su bardağı süt (kendiniz ayarlayın)
  • Maydanoz (arzunuza bağlı)
  • Tuz
  • Susam
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Patatesleri haşlayın ve ezin.
  • Haşlanmış patatesin içine yarım margarini katın, sıcağı ile erisin.
  • Yumurtayı, ince kıyılmış maydanozu, tuzu ve sütü katın. İyice karıştırın.
  • Sütü bardak bardak ekleyerek karıştırırsanız iyi olur.
  • Yufkanın üzerine sürülebilecek kıvamda olması gerekli ,o nedenle sütünü siz ayarlayın.
  • Birinci yufkayı serin ve üzerine hazırladığınız patatesli harçtan bolca her yanına sürün.
  • İkinci yufkayı üzerine serin. Patatesli harcı yine her tarafına sürün.
  • Üçüncü yufkayı da ikinci yufkanın üzerine serin ve kalan harcı her tarafına sürün.
  • Genişçe rulo şeklinde sarın.
  • Ortadan ikiye kesin.
  • Bir gün dolapta bekletin.
  • Ertesi gün, parmak genişliğinde kesin ,susam serpin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.(Geniş kısmı alta gelecek şekilde)
  • Üzerine yumurta sürmeyin.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Afiyet olsun.

18 Nisan 2009 Cumartesi

Yaş Pasta ve mola


Arkadaşlarım geldiğinde kibeleninmutfaği.’ndan alıp, yaptığım yaş pastanın tarifini vermek istiyorum.
Kızlarım çikolatalı pastalara vurgunlardır. Bu pasta kızlarımdan da gelen misafirlerimden de tam puan aldı. Gerçekten çok güzel bir tat. Kibele ye çok teşekkürler.
Bu ara da bir hafta , on gün kadar sizlerle olamayacağım. Biraz molaya ihtiyacım var. 
Tarifimi ,“40. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN " ev sahipliğini yapan sevgili missgibi' ye gönderiyorum.
Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
  • Pandispanya
  • 4 adet yumurta
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 Türk kahve fincanı mısır unu
  • 1 çay bardağı tepeleme un
  • 1 çay kaşığı tepeleme kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı ılık su
  • Bir tutam sevgi
Kreması
İç krema
  • 2 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurtanın sarısı
  • 4 çorba kaşığı un
  • 50 gr. Bitter çikolata
  • 1 çorba kaşığı tereyağı (Ben margarin kullandım)
Pastayı kaplamak için
  1. 200 gr. Krema
  2. 3 çorba kaşığı pudra şekeri
Keki ıslatmak için
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı neskafe
  • Toz şeker
Yapılışı
  • Yumurtayı, toz şekerle iyice çırpın.
  • Kakaoyu, sıvıyağı, ılık suyu ekleyip çırpın.
  • Elenmiş un, mısır unu, kabartma tozunu ekleyip, çırpın.
  • Hazırladığımız hamuru yağlanmış kek kalıbına döküp, önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Ilındıktan sonra ikiye ayırın.
  • Tozşeker, yumurta sarısı, unu çırpın.
  • Sütü ilave ederek iyice karıştırın ve pişirin.
  • Rendelenmiş bitter çikolatayı ekleyin karıştırın.
  • Ilınınca yağı ekleyip karıştırın ve soğutun.
  • Kremayı iyice çırpın.
  • Pudra şekerini ekleyin ve çırpın.
  • İkiye ayrılmış kekin ilk katını servis tabağına alın ve arasını neskafeli karışımla ıslatın.
  • İç kremayı kekin her tarafına sürün. Benim olmazsa olmazım ceviz olduğu için bolca ceviz döktüm.
  • İkinci katı kapatıp, kremayla her tarafını kaplayın. Ben biraz acele ettim ve kremam iyice soğumadan koydum yanları pek tutmadı.
  • Üzerine kakao serpin.
  • Afiyet olsun.

15 Nisan 2009 Çarşamba

Tığ işi hırka



Artık havalar ısındıkça,kalın iplerle bir şeyler örmek zorlaşıyor. Evdeki kalan ipleri değerlendirmek adına yukardaki hırkayı tığla ördüm. Tığ işi olduğu için çabuk oldu.
Renkler de uyumlu olunca emeğim boşa gitmemiş oldu.
Sizlerle paylaşmak istedim.
Dilerim bunu giyecek olan torunumu (Kızlarım evli değil) görmek nasip olur. En büyük hayalim bir gün kızlarımın çocuklarını görmek. Şimdiden yapıp hazırlıyorum, bakalım görmek nasip olacak mı?

13 Nisan 2009 Pazartesi

Gül Tatlısı


Havanın böylesine güneşli ve güzel olması insana mutluluk veriyor. Yaşanan mutsuz olaylara karşı dayanma gücü veriyor. Elbette acılar ve sıkıntılar insanlar için, önemli olan bizim dayanma gücümüz. Güneşin vücudumuzu ısıttığı gibi, yüreğimizi de ısıtmasını çoook istiyorum.
Haftaya tatlı tarifi ile başlayalım da haftamız güzel geçsin.
Aynı zaman da , tarifimi ,“40. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN " ev sahipliğini yapan sevgili missgibi' ye gönderiyorum
Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
  • 5 su bardağı un
  • 250 gr.yumuşamış margarin
  • 1 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
  • Ceviz
  • Bir tutam sevgi
Şerbeti
  • 4 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • ¼ limonun suyu
Yapılışı
  • Margarini pudra şekeri ile iyice yoğurun.
  • Yoğurt ve yumurtayı da ekleyin, yoğurun.
  • Elenmiş un, kabartma tozu, vanilya, kabartma tozunu da ekleyin, yoğurun.
  • Hamuru yaptıktan sonra, merdaneyle açın.
  • Bardağın ağzı ile kesin.
  • Birinci yuvarlağın, ortasına gelecek şekilde ikinciyi,3.cüyü,ikincinin ortasına gelecek şekilde ve 4.ncüyüde 3.nün ortasına gelecek şekilde sırlayın.
  • En alttan başlayarak yuvarlayın.
  • Tam ortadan 2 ye kesin.
  • Yağlanmış tepsiye dizin.
  • Yumurta sürüp sürmemek size kalmış. İki türlüde oluyor.
  • Önceden ısıtılmış fırında üzeri pişene kadar kızartın.
  • (Bir de küçük bezeler halinde açıp, ortasına ceviz koyun.
  • Kenarlarını eşit olarak 5 ‘e ayırın ve ortasına kadar gelmeden kesin.
  • Ortaya konulan cevizin üzerine gelecek şekilde kestiğimiz parçaları birbirlerinin üstüne doğru getirerek gül şeklini verin.
  • Hangisi kolayınıza gelirse öyle yapın.)
  • Şeker ve suyu kaynatın.
  • Limon suyunu ekleyin.
  • Biraz daha kaynatın ve kaşıkla bir damla alıp tırnağınızın üzerine damlatın. Dağılmıyorsa olmuş demektir.
  • Şerbet ya da fırın da pişen hamurumuz biri sıcak, biri ılık olmak üzere,
  • Şerbeti tepsiye dökün.
  • Afiyet olsun.

10 Nisan 2009 Cuma

Elmalı tatlı


Buzdolabını temizlerken birkaç elmanın kaldığını gördüm. Onları ayırdım ve bildiklerimin dışında bir şeyler yapmak için blogları gezdim.
hayatintatları da elmalı tatlıyı görünce denedim ve biz ailece çok sevdik.Değişiklik arayanlar için iyi bir alternatif.

Tarifimi ,“40. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN " ev sahipliğini yapan sevgili missgibi' ye gönderiyorum
Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
  • 5 adet elma
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • Bir tutam sevgi
Muhallebi
  • 1 kilo süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 adet vanilya
  • 1 adet krem şanti(toz)
Üzerine
  • Çikolata sosu
  • 2,5 su bardağı süt
Yapılışı
  • Elmaları rendeleyin.
  • Tavaya alın ve üzerine şekeri ilave edin.
  • Ara sıra karıştırarak pişirin.
  • Altını kapattıktan sonra tarçın ve cevizi ekleyin.
  • Süt, un, toz şekeri tencerede pişirin.Göz göz olunca altını kapatın ve ılımasını bekleyin.
  • Üzerine toz kremşantiyi ve vanilyayı ekleyin, mikserle 5 – 10 dakika çırpın.
  • Hazır çikolata sosunu, süt ile pişirin. Göz göz olunca kapatın.
  • Muhallebiyi servis tabaklarınıza ya da kuplara paylaştırın.
  • Elmalı karışımdan birer kaşık ortalarına koyun.
  • En üste çikolatalı sosu dökün.
  • Ceviz ya da ezilmiş şam fıstığı ile süsleyin.
  • Afiyet olsun.

8 Nisan 2009 Çarşamba

Fincanda bal kabaklı kek




Kuzenim Mehtap yeni evine taşındığı için tüm aileyi davet etti. Çok güzel şeyler hazırlamıştı. Ellerine sağlık.
Halam çok beceriklidir. Kızı da yakında annesini geçecek.
Dönüşümüzde küçük kızımın kabak delisi olduğunu bildiği için, kendisinin kesip hazırladığı balkabaklarını verdi.
Ertesi gün kabak tatlısı yaptım. Uzun zamandan beri yapılmak için sıra bekleyen fincan da bal kabaklı keki denedim. Biz çok beğendik.
Tarifimi ,“40. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN " ev sahipliğini yapan sevgili missgibi' ye gönderiyorum.
Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
  • 250 gr. Balkabağı
  • 1 adet yumurta
  • 2 çay bardağı tozşeker
  • 2,5 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Üzeri için
  • Ceviz
  • Pudra şekeri
Yapılışı
  • Balkabağını haşlayın ve ezerek püre haline getirin.
  • Yumurta ile toz şekerini çırpın.
  • Süt, vanilyayı ekleyin, çırpın.
  • Elenmiş un, kabartma tozunu ekleyin ve çırpın.
  • Karışımı büyük kahve fincanlarına paylaştırın.
  • Fincanları büyük bir tencereye yerleştirin.
  • Tencereyi fincanların yarısına gelene kadar ılık su ile doldurun.
  • Tencerenin kapağını sıkıca kapatın.
  • Kapağı hiç açmadan 25 dakika pişirin.
  • Ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağını hiç açmadan 15 dakika bekletin.
  • Üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.
  • Afiyet olsun.

6 Nisan 2009 Pazartesi

Çikolatalı,cevizli kek


Her tarafta ağaçlar tomurcuklanmış. Hayatta sevdiğim şeylerin başında gelen bir görüntü.
Renk renk, süslenmiş gibi ağaçları gördüğüm de baharın geldiğini ve umutlarımın yeniden yeşerdiğini fark ediyorum. İçimde ki, huzursuzluk mutluluğa ve yaşama sevincine dönüşüyor.
Ne güzel, bir kere daha bahar geldi.

"40. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN " ev sahipliğini yapan sevgili missgibi' ye tarifini pastacı’dan aldığım bol çikolatalı kekle katılmak istedim.
Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.

Malzemeler
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 adet vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 4 çorba kaşığı toz kakao
  • 1 çorba kaşığı kabartma tozu
  • 1 küçük paket sıvı krema ( 200 ml)
  • 200 gr çikolata ( bitter )
  • Bir tutam sevgi
krema için
  • 200 ml sıvı krema
  • 150 gr sütlü çikolata
üzeri ve arası için
  • Ceviz veya Antep fıstığı
Yapılışı
  • Şeker ve yumurtayı mikserle iyice çırpın. Krema kıvamına gelsin.
  • Çikolatayı benmari usulü eritin. (büyük bir kabın icine su koyun ve kaynatın.
  • daha küçük bir kabın içine çikolatayı yerlestirerek erimesini sağlayın.)
  • Üzerine erimiş çikolatanızı ekleyip tekrar çırpın.
  • Unu, kakaoyu, vanilyayı ve kabartma tozunu birlikte eleyerek ekleyin. Bir miktar daha çırpın.
  • Kremanızı ilave edin ve çırpın.Yağlanmış kalıbınıza kek karışımınızı dökün.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Kekin piştiğini içerisine kürdan batırarak anlayabilirsiniz .(Temiz çıkarsa pişmiş demektir)
  • Krema için, sütlü çikolatanızı benmari’de eritin.Kremayı erimiş çikolata ile sertleşinceye kadar çırpın. Buzdolabında 5 dakika bekletin.Kekinizi bölün .Arasına krema ve ceviz serpin.
  • Kalan kremayı a üzerine dökün.
  • Afiyet olsun.

3 Nisan 2009 Cuma

Ödül


Sevgili arkadaşım ,myoopienin dünyası , beni smart blogger ödülüne uygun görmüş.
Kendisine nezaketi için teşekkür ediyorum.
Bu ödülü alan arkadaşların yapması gerekenler;

1- Ödülü verenin linkini yayınlamak.
2- Ödülü verdiğin kişilere mutlaka haber vermek.
3- Bu ödülü verdiğin blog sahibinin linkini vermek..

Bende bu ödülü 7 arkadaşıma sevgilerimle gönderiyorum.

Sevgili kibele sofrası
Sevgili akasya kokusu
Sevgili arzumcum
Sevgili hülyanın mutfağı
Sevgili sedanın günlüğü
Sevgili sarıgül81

1 Nisan 2009 Çarşamba

Şeytan Kek


Arkadaşımın kızı İlkim ana okulu öğrencisi.
Sınıf olarak doğum günlerini orada kutlamaya karar vermişler. Ama İlkim’ciğimin okul kapandıktan sonra olduğu için kendi bir gün seçmiş.
Kuzucuk bana gelip bülbül’cüm bana pasta yapar mısın? Dedi. Yapmamak mümkün mü?
Sevgili kibelenin sofrasında gördüğüm şeytan keki denemek için fırsat arıyordum. Hemen onu yaptım. Bir tatlı bu kadar güzel olabilir.
Ertesi gün sordum arkadaşların beğendi mi diye, en çok ortasında ki kremasını sevmişler.
Ama adının neden şeytan kek olduğunu anlamadım.. Neden şeytan o kadar zevkli olsun ki. Sevgili Banu’nun yaptığı her şey gibi bu da çok güzel.
Arşivim arkadaşlarım sayesinde her gün biraz daha çoğalıyor.
Tüm arkadaşlarıma sevgiler.

Malzemeler:
  • 250 gr kakaolu kekun ( sinangil kakaolu kekunu ,unu daha da fazla olabilir)
  • 1 büyük çay bardağı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta,
  • 1/2 su bardağı pudraşekeri
  • 2 yemek kaşığı süt
  • Bir tutam sevgi
Kreması
  • 1 paket krem peynir (labne) veya tuzsuz
  • 2 su bardağı lor peynir
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 125 gr yumuşak tereyağı (Ben margarin kullandım)
Yapılışı
  • Yumurtayı, pudraşekerini ,sütü ve sıvıyağını iyice birbirine karıştırın.
  • Unu da ekleyerek yumuşak bir hamur yapın.
  • Merdaneyle ince açın.
  • Yuvarlak kalıpla, ya da bardak ağzı ile kesin.
  • Yağlanmış tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 185 derecede 9 dakikada pişirin.
  • Benim fırınımda da bu ayar da pişti ama siz kendi fırınınıza göre ayarlayın. Yalnız çabuk pişiyor. Yanından ayrılmayın.
  • Krem peynirini, pudra şekerini ve margarini çırpın.
  • Pişen kurabiyelerin arasına sürün ve kapatın.
  • Afiyet olsun.