15 Nisan 2008 Salı

Fellah köfte


Fellah köfte, çok sevilen bir yemek.
Hem doyurucu hem de lezzetli. Ama bulgurun ayarlanması zor olduğu için bazen istenilse de yapılmaktan vazgeçilebiliyor. En azından ben öyleydim. Ne zaman başına geçsem içimi bir korku alırdı. Acaba bulgurunu ayarlayabilecek miyim diye. Bazen çok yumuşak bazen de çok sert oluyordu. Ya da köfte haline getiremiyordum. Ama Sahrap Soysal’ın tarifini öğrendiğimden beri nasıl severek yapıyorum anlatamam.
Aldığım tariflerde her şey tam olduğunda çok mutlu oluyorum. Sizlerde rahatlıkla yapabilirsiniz. Hiç zorlanmadığınızı göreceksiniz. Ben fellah köfte dedim ama Sahrap hanım otantik bulgur köftesi adını vermiş.Emeğine ve ellerine sağlık diyorum.

Malzemeler
  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • !/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 /2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
Sosu için
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Sarımsak
  • 3-4 adet yeşil sivribiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Bulguru çelik tencereye koyun .Üzerine ılık suyu gezdirip tencerenin kapağı kapatılır.10 dakika bulgurun yumuşaması beklenir.
  • Üzerine tuz, karabiber, kimyon, salçalar eklenir. Malzemeler iyice yoğrulur.
  • Un eklenir, yoğurmaya devam edilir.
  • En son yumurta katılıp, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur.
  • Küçük bir kaseye su doldurulup eller suya batırılır ve köfte hamurundan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Ortalarına işaret parmağıyla hafifçe bastırılarak çukurlaştırılır.
  • Köfteler, hafif un serpilmiş tepside biriktirilir.
  • Büyükçe bir tencereye bolca su konur.2 çay kaşığı tuz katılarak kaynatılır.Kaynayan suya köfteler aktarılır.10- 15 dakika haşlanır. Köfteler haşlanınca yavaş yavaş suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır.Ocaktan alınır, suyu süzülür. Haşlama suyundan 1 su bardağı ayrılır.
  • Diğer taraftan, sosun hazırlanması için zeytinyağı derin bir tavaya konur ve orta ısılı ateşte kızdırılır.
  • İncecik kıyılmış sarımsaklar ve halka kesilmiş biberler eklenir. Karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur.
  • Üzerine salçalar eklenir.Ayrılan haşlama suda ilave edilir. Sık sık karıştırılarak pişirilir.Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra alınır ve köftelerin üzerine gezdirilir.
  • Sostan sonra ince kıyılmış maydanozla süslenir.
  • Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. You got great points there, that's why I always love checking out your blog.

    My blog:
    finance rachat credit puis Rachat De Credit consommation

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim