25 Mayıs 2008 Pazar

Ye#34 Bulgur Etkinliği " Fellah köfte "


Sevgili Derya, http://www.deryadanlezzetler.com başlattığı Ye#34 Bulgur Etkinliği ile bir ay içerisinde iki etkinlik yaparak hepimize ne kadar özverili olduğunu gösterdi.
Etkinliğine katılma süresinin az olması nedeniyle geçmişte yayınladığım fellah köfteyle katılmak istedim.
Sevgili Derya’ya kolay gelsin ve nazar değmesin.

Malzemeler
  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
Sosu için
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Sarımsak
  • 3-4 adet yeşil sivribiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Bulguru çelik tencereye koyulur. Üzerine ılık suyu gezdirip tencerenin kapağı kapatılır.
  • 10 dakika bulgurun yumuşaması beklenir.
  • Üzerine tuz, karabiber, kimyon, salçalar eklenir.
  • Malzemeler iyice yoğrulur.
  • Un eklenir, yoğurmaya devam edilir.
  • En son yumurta katılıp, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur.
  • Küçük bir kâseye su doldurulup eller suya batırılır ve köfte hamurundan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.
  • Ortalarına işaret parmağıyla hafifçe bastırılarak çukurlaştırılır.
  • Köfteler, hafif un serpilmiş tepside biriktirilir.
  • Büyükçe bir tencereye bolca su konur.2 çay kaşığı tuz katılarak kaynatılır.
  • Kaynayan suya köfteler aktarılır.10- 15 dakika haşlanır.
  • Köfteler haşlanınca yavaş yavaş suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır.
  • Ocaktan alınır, suyu süzülür.
  • Haşlama suyundan 1 su bardağı ayrılır.
  • Diğer taraftan, sosun hazırlanması için zeytinyağı derin bir tavaya konur ve orta ısılı ateşte kızdırılır.
  • İncecik kıyılmış sarımsaklar ve halka kesilmiş biberler eklenir. Karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur.
  • Üzerine salçalar eklenir.
  • Ayrılan haşlama suda ilave edilir. Sık sık karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra alınır ve köftelerin üzerine gezdirilir.
  • Sostan sonra ince kıyılmış maydanozla süslenir.
  • Afiyet olsun.

5 yorum:

  1. Ellerinize sağlık.Köfteler nefis görünüyor.Yarın görüşmek dilğiyle...

    YanıtlaSil
  2. tarıflerın ıcınde benım adımı gormek benı cok gururlandırıyor senı cok sevıyorum can dostum

    YanıtlaSil
  3. Sevgili arkadaşım,
    senin gibi bir dostum olduğu için asıl ben çok mutluyum.
    Her zaman dostum olarak kalacağından emin ol.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  4. nezam yapacaksın goruntu super canım cektı

    YanıtlaSil
  5. Sevgili isimsiz,
    ne zaman yapmamı isterseniz yaparım. Siz yeterki yemeğe gelmek isteyin.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim