28 Şubat 2011 Pazartesi

Süt reçeli


Eflatun’a iki soru sormuşlar:
Birincisi; “İnsanoğlunun sizi en çok şaşırtan davranışları nelerdir?
Eflatun tek tek sıralamış:
“Çocukluktan sıkılırlar ve büyümek için acele ederler. Ne var ki çocukluklarını özlerler.
Para kazanmak için sağlıklarını yitirirler. Ama sağlıklarını geri almak için para öderler…
Yarından endişe ederken bu günü unuturlar. Dolayısıyla ne bu günü ne de yarını yaşarlar.
Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşarlar. Ancak hiç yaşamamış gibi ölürler.”
Sıra gelmiş ikinci soruya;
“Peki sen ne öneriyorsun?”
Bilge yine sıralamış:
“Kimseye kendinizi sevdirmeye kalkmayın. Yapılması gereken tek şey sadece kendinizi sevilmeye bırakmaktır.
ÖNEMLİ OLAN; HAYATTA EN ÇOK ŞEYE SAHİP OLMAK DEĞİL, EN AZ ŞEYE İHTİYAÇ DUYMAKTIR.”
Haftaya başlarken tatlıyla başlamak istedim. Haftamın da yanya-evenez. den tarifini aldığım süt reçeli kadar tatlı geçmesini ümit ediyorum.
Arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. İnanılmaz lezzetli bir tat. Kahvaltılarımda çok severek tüketiyorum. Kötü tarafı ekmek fazla yemiş oluyorum ama değer.

Malzemeler
  • 1 litre tam yağlı süt
  • 1 yemek kaşığı terayağı (ben kaşığın ucu ile kullandım)
  • 1 +1/4  su bardağı toz şeker
  • 1,5 kutu krema
  • ½ tatlı kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı su
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Burada amaç yağlı sütün içinde şekeri karamelize etmekmiş. Bu nedenle yağlı süt kullanılmalı, fakat pastörize sütlerde tam yağlı olmadıkları için tuzsuz tereyağı konulması gerekmekteymiş. Fakat ben çok az kullandım. Zaten asıl tarifte de o nedenle krema eklenmiş.
  • Sütü, yağı(istenmezse hiç konulmasın), toz şekeri ve kremayı büyükçe bir çelik tencereye koyun.
  • Karıştırarak kaynamasını bekleyin. İlk kaynama sırasında karbonatı suda eritin ve karışıma ekleyin.
  • Bu sırada ocaktan tencereyi alın ,sürekli ve  hızlı hızlı karıştırın. Çünkü çok kabarıyor.
  • Daha sonra yeniden ocağa koyun ve ocağın en küçüğünde en kısık ateşe ayarlayın.
  • Tam üç saat ara da sıra da karıştırmak üzere pişirin.
  • Süt önce turuncuya dönecek, sonra da koyulaşacak. Kokusu zaten duyuluyor.
  • Durdukça daha da güzelleşen bir tat oluyor.
  • Afiyet olsun.

25 yorum:

  1. Mutlu haftalar canım, ellerine sağlık, benim de yapılacaklar listemdeydi. İncecik bir hatunsun arada ekmeği fazla kaçırsan da bir yolunu bulur halledersin:)

    YanıtlaSil
  2. Çok ilginç bir reçel ilk defa duydum ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir yazı arkadaşım.süt reçelininde özellikle rengine bayıldım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ilk kez görüyor ve duyuyorum böyle bir tarifi
    güzel olduğunu düşünüyorum
    yapım aşaması kolay fakat uzunmuş :)

    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Canım bende kısmetse denicem ancak sadece süt ve şekerle yapılanını ellerine sağlık nefiss nefisss

    YanıtlaSil
  6. hımmm öğrenmenin yaşı yok:) il defa görüyorum elinize sağlık sevgileirmle..

    YanıtlaSil
  7. "ÖNEMLİ OLAN; HAYATTA EN ÇOK ŞEYE SAHİP OLMAK DEĞİL, EN AZ ŞEYE İHTİYAÇ DUYMAKTIR." o kadar doğru bir söz ki aslında.
    hayatın karmaşasında hep yarın için düşünüp çalışırken bugünü unutuyoruz maalesef:(
    Tarif için çok teşekkürler ben ilk defa duydum bu reçeli.
    Daha ne çok şey var şu hayatta bilmediğimiz ve öğreneceğimiz:)
    Afiyet olsun canım,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  8. ablacımm çok beğenerek yapıyorum bende:))
    ellerine sağlık:)
    önyazılarına hayranımm:))
    mutlu haftalar ablam:)

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık bende deniyeceğim çok merak ediyorum tadını çünkü.

    YanıtlaSil
  10. ABLACIM İLK DEFA DUYDUM VE GÖRDÜM DENEMELİYİM MUTLAKA...ELLERİNE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
  11. ilk defa duydum ama tadini tahmin edebiliyorum eline saglik

    YanıtlaSil
  12. Bende geçen hafta denedim bu lezzeti ve inanılmaz güzel çok beğendim çok.
    Özellikle çocuklar bayıldı.
    Ellerine sağlık ablacım
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  13. HIMMM İLK DEFA DUYDUM TADI NASIL ACABA?eLLERİNİZE SAĞLIK.


    SEVGİLER;

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Elif'ğin yeri,
    bugünlerde eskisi kadar ince değilim.Ama yaz geliyor nasılsa hallederiz diyorum.
    Sevgili karadibikim, yemek bir aşk,ikiz annesi,yedirenk,emelce yemek,
    bende ilk defa linkini verdiğim blogda gördüm ve yaptım.
    Sevgili Aynur,
    yapımı çok kolay da pişme süresi biraz uzun. Onda da başında beklemediğin için sorun yok.
    Sevgili kalp kurabiye, senin talılara koyduğunu gördüm, en kısa zamanda bende deneyeceğim.
    Sevgilki hayat cafe,
    tam çocukların ağzına layık bir tat.
    Sevgili Aycan,
    tadı karamel gibi çok lezzetli.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  15. eline sağlık ilk defa duyuyorum bu tarifi,bilge tam anlamıyla günümüzdeki bizleri anlatmış hep daha çok şeyler istiyoruz ve geçmişi özlüyoruz paylaşımın için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. EVET BENDE YAPTIM TAM BİR KAHVALTILIK...

    YanıtlaSil
  17. Günaydın Hayırlı Günler,Günlerinizin Sağlıklı,Neşeli,Huzurlu ve Bol Bereketli Geçmesini Dilerim. http://www.sukruyilmaz.net/img/Gunaydin9.jpg

    YORUM:Ellerinize ve Yüreğinize Sağlık Başarılarınızın Devamını Dilerim.Yaşa , Yaşa Gör Temaşa derler çok gezen mi ,çok yatan mı bilir derler yoksa çok okuyan mı,süt reçelini sayenizde öğrendim Saygılarımla.

    Şükrü Yılmaz
    Antakya-HATAYA

    http://www.sukruyilmaz.net
    http://www.sukruyilmaz.com
    http://www.facebook.com/sukruyilmaz.net

    Bayramlık

    Koyunlar keçiler ve koçlar için
    Ne kadar bayramsa Kurban Bayramı
    Bu barış var ya, bu barış
    Cephedekiler için o kadar barış

    Can Yücel
    Alıntı:http://www.siirdefteri.com/?sayfa=siir&siir_id=995

    YanıtlaSil
  18. Reçel rengi süper. Tadı da mutlaka öyledir. Ellerine o güzel yüreğine sağlık. ALLAH'a emanet ol.

    YanıtlaSil
  19. Ablacim ellerine saglik süt reçeli severim tatlilarda kullanmayi daha çok seviyorum çok güzel yapmissin ellerine saglik ablam,öpüyorum.

    YanıtlaSil
  20. Hiç duymamıştım çok hoşuma gitti mutlaka deneyeceğim. Sağlık ve sevgiyle..

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar canım.elbistanlm blogumu http://www.marifetane.com/ olarak değiştirdim ve yeniden aranızdayım.yeni adresimi Listene eklersen sevinirim.Ben senin linki aldım tekrar görüşmek üzere sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. hiç duymamıştım.denemeye değer...elinize sağlık

    YanıtlaSil
  23. hayırlı cumalar canım.nerelerdesin nasılsın..Bloga ulaşamıyormusun hala.İnşaAllah iyisindir bir sorun yoktur..Canım benim blogda kutlu doğum haftası sebebiyle yasin ve slaavat okumaları başldı güzelde bir hediye var.Bu yorumu okuduysan katılımını bekliyorum inşaAllah.sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  24. Ablacığım merhabalar...
    Umarım mesajımı alırsınız. Uzun bir zamandan sonra, sizlere tekrar yazıyor olmak harika bir duygu.Özlemişim.

    Krem Şantiliyi poğaçayı denedik ve bayıldık. Çok teşekkür ediyor, gönlünüzden öpüyorum.


    Sevgi ve selam ile

    YanıtlaSil
  25. merhaba görunum çok şık en kısa zamanda denıyeceğim sevgıler

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim