14 Mayıs 2009 Perşembe

Etli lahana dolması



Hayatta en sevdiğim tatların başında etli dolmalar gelir. Zeytinyağlı dolmaların hiç birini yemedim. Ve utanarak söylüyorum ki, 29 yıllık evlilik hayatımda hiç zeytinyağlı dolma yapmadım.
Biliyorum, çocuklarıma çok haksızlık yapıyorum .Ama annemlerde, teyzelerinde yediklerinde onlarda benim gibi sevmediler. Vicdanımı nasıl da rahatlatıyorum değil mi?..:)
Ama kıymalı dediniz mi, akan sular durur. Ne kadar tok olursam olayım , onun için muhakkak yer vardır. Yapmak da, yemek de çok zevkli. Tek takıldığım şey, o kadar uzun uzun yapıp ta, çok kısa sürede bitmesi.

Malzemeler
  • 1 adet orta boy lahana
  • 500 gr kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 kaşık yağ
  • 1 – 2 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı pirinç (isteğe göre azaltıp, çoğaltılabilir)
  • Maydanoz
  • Tuz, karabiber
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Lahananın koçan kısmını bıçakla oyarak koni biçiminde çıkarın.
  • Yıkayıp oyulan kısma tuz koyup, yumuşayıncaya kadar az suyla haşlayın.
  • Suyunu süzüp soğuduktan sonra yapraklara ayırın.
  • Ya da isterseniz yapraklarını ayırıp öyle haşlayın, hangisi kolayınıza gelirse öyle yapın.
  • İçini hazırlamak için,
  • Kıymanın içine incecik doğranmış soğanı koyun.
  • Yıkanmış pirinci, salçasını ilave edin.
  • Maydanozu ince kıyın, tuzunu, karabiberini ekleyin.
  • Et yağsız ise bir iki kaşık yağ ilave edin.
  • (Sert olmaması için azıcık suyla sulandırın.)
  • Hepsini iyice karıştırın.
  • Haşlanmış lahanaları büyüklüklerine göre birkaç kere bölün.
  • Geniş kısımlarına hazırladığınız içten koyun.
  • Önce iki yanlarını iç kısmına doğru sarın, sonra da sigara böreği sarar gibi sarın.
  • Tencereye dizin, üzerlerine çıkıncaya kadar su koyun.
  • Arzunuza göre içine sulandırılmış salça ve birkaç damla yağ damlatıp pişirin.
  • Afiyet olsun.

13 yorum:

  1. etlisi etsizi hiç farketmez dayanamadığım ne kadar tok olursam olayım hemen bitirebileceğim bir lezzet lahana dolması ellerine sağlık nefisss

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık ablacım valla dediğin gibi yapması çok uzun yemesi kısa sürüyor:)dolma sevmeyen birine hiç rastlamadım ben sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. ÇOK GÜZEL ÇOK..
    ELELRİNİZE SAĞLIK.. HERKESE AFİYETLER OLSUN.
    ÇOK SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  4. bende tam tersi etli sevmem ama eşim için etli yaparım genelde.o bayılır etli dolyamay gerçi o içinde et olan herşeyi çok sver
    evet o kadar zahmet çekiliyo sarılıyo hazırlanıyo sonra bi bakmışsınız bitmiş bile

    YanıtlaSil
  5. “İki dua vardır ki, reddedilmez; o dua edenlerle Allah arasında bir perde yoktur;
    Biri, zulüm gören kişinin duası
    öbürü de mü’minin kardeşine gıyabında ettiği dua.”
    dualarda unutulmamak dileğiyle..cumanız mübrek olsun hayırlı geceler

    YanıtlaSil
  6. lahana dolmasına bayılırım hanife hanımın dediği gibi etli etsiz farketmez mevsimide çıktı çıkacak bitmeden birkez daha yapmalıyım..ellerine sağlık canım nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canım bu dolmayı çok severim

    YanıtlaSil
  8. bayılırım lahana sarmasına.akşam yemeğinde canım birşey istememişti.şimdi pek bi canım çekti.çok güzel görünüyor.ellerine sağlık ablacım.

    YanıtlaSil
  9. eennnn sevdiğim dolma.ellerine sağlık.mmmm.

    YanıtlaSil
  10. Ablacım ne demişler;Bir saat emek,bir tabak yemek..
    Al işte sarma..Dolayı tepiyorsun doluyor gelde sar sarabilirsen..Ama etsizde sararım ben..Biz etsizde densede otunu çöpünü çok koyarız..Ama ben yarı etli yarıda etsiz yaparım aynı içle..Ne yapıyım bende etli seviyorum sarmayı...Elceğizlerine sağlık ablacım.....

    YanıtlaSil
  11. çok severimmm ellerine sağlık canım öptüm sevgiler

    YanıtlaSil
  12. hastasıyım lahana dolmasının..
    ellerine saglık canım..
    nefıs gozukuyor..
    sevgilerimi yolluyorum:))

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim