12 Aralık 2013 Perşembe

Erik, Ayva Reçelleri


Uzun zamandan beri merak ettiğim bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Blog  yazmanın en güzel diğer bloggerlerle arkadaş hatta dost olmak. Onların sevincini ve acısını, hüznünü paylaşmak. Bunu da birbirimize attığımız yorumlarla (çok özel durumlar da telefon ve görüşmeyle) yapıyoruz. Fakat çok dikkat ettim, bir çok arkadaşla öncesinde sık sık yapılan yorumlar bir müddet sonra azalmaya ve en sonunda da yorum yazmamaya varıyor. Ben bir kaç kere arkadaşım gelmese de yorum yazmaya devam ediyorum ama arkadaşım gelmeyince acaba çok mu ısrarcı oluyorum benimle görüşmek istemiyor mu diye düşünerek ben de yazmamaya başlıyorum.( Arkadaşımın çok yoğun olmaması ya da sıkıntıları olması zamanından bahsetmiyorum.) Ama üzülüyorum. Ne yaptım da bana kırıldı acaba? Bunun nedenini bilenler var mıdır? Yoksa blogger olmanın bir özelliği mi diye sormak istiyorum.
Çocukluğumdan beri reçel yapılan evler, reçel kokan evler mutluluğu ve huzuru temsil etmiştir. Bunu neden böyle eşleştirdim bilmiyorum ama öylesine hoşuma gider ki reçeller. Kahvaltı sofrasında çeşit çeşit reçeller ve tereyağı beni benden alır. O nedenle bugün bende tümayınmutfağı ve Uzman Tv den aldığım tariflerle erik ve ayva reçelleri tarifi vermek istiyorum.
Evinizde, sofralarınız da sevgi hiç eksilmesin dileğiyle

Rendelenmiş Ayva Reçeli (Tümayınmutfağı)
Malzemeler

  • 4 adet ayva
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 3 adet karanfil
  • Yarım limonun suyu
  • Bir tutam sevgi

Yapılışı
  • Ayvaların hepsini yıkayıp kabuklarını soyun ve tencerenin içine rendeleyin
  • Ayvanın çekirdeklerini ve karanfili de atmayıp tencerenin içine (kapalı süzgecin içine koydum)koyun.
  • Üzerine toz şeker, su ve ekleyip ocağa alın.
  • Ayvalar tamamen yumuşayıncaya kadar ara ara karıştırarak pişirin. (Rendelediğiniz ayvalar iyice yumuşasın).
  • Ayvalar yumuşayıp, şerbet kıvam bulmaya başlayınca (Bunu anlamak için soğuk bir çay tabağına biraz reçelinizden koyup bekleyin. Tabağı hareket ettirdiğinizde hemen akıyorsa, reçelinizin biraz daha kaynamaya ihtiyacı var demektir. Yanız, şunu da unutmayın, reçel bekledikçe de koyulaşır)
  • Yarım limonun suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın. (Limon suyunu kristalleşmesini önlemek için ekliyoruz).
  • Kavanozlara paylaştırıp tamamen soğuduktan sonra kapaklarını sıkıca kapatın.
  • Kapaklarını kapatmadan üzerlerine kağıt peçete koyup güneş gören bir yerde bir gün bekletip sonra kaldırıyorum.
  • Afiyet olsun.


Erik Reçeli  (Uzman TV)

Malzemeler

  • 1 kg taze erik
  • 1 kg toz şeker
  • Yarım limonun suyu
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Erikleri iyice yıkayın çekirdeklerini çıkarıp doğrayın.(Ben kabuklarını soymuyorum)Tencereye bir kat erik üzerine şeker, tekrar erik ,şeker şeklinde bitene kadar dizin.
  • Bir gece buzdolabında bekletin.
  • Ertesi  gün orta ateşte kaynaya kadar daha sonra da kısık ateşte olmak üzere pişirin.
  • Ara sıra karıştırın. Fazla köpük olmasını engelleyin. Ben köpüklerini hiç almıyorum.
  • (Reçelin piştiğini anlamak için kaşığınızı batırın. Kaldırdığınız da  reçel tam kaşığın ucunda toplanıp inci tanesi gibi düşüyorsa olmuş  demektir.
  • Ya da olup olmadığını anlamak için bir damla reçeli porselen bir tabağa damlatın. tabağı eğdiğinizde reçel akmıyorsa olmuş demektir.)
  • Sıktığınız limon suyunu ekleyin, karıştırın  ve 5 dakika pişirin.
  • Soğuduktan sonra kavanozlarınıza koyun ve kapağını kapatmadan kalın kağıt peçete koyun , güneş gören yerde bir gün bekletin.
  • Kapağını kapatın ve buzdolabında bekletin.
  • Afiyet olsun.

Ayva Reçeli (Uzman TV)
Malzemeler
  • 1 adet ayva
  • 1su bardağından bir parmak eksik toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 şeker kaşığı limon suyu
  • Karanfil(arzu ettiğiniz kadar)
  • Bir tutam sevgi

 Yapılışı

  • Özenle seçtiğiniz ayvaları güzelce yıkayın ve soyun..
  • Ayvaları ortadan ikiye kesin. Bıçakla çekirdeklerini çıkarın. Çekirdekleri tek tek ayıklayıp karanfillerle birlikte bir tüle  (ya da kapaklı süzgeç içine koyun)sarın
  • Ayvaları  dilediğiniz şekilde küp küp ya da halkalar şeklinde doğrayın.
  • Ayvaların kararmaması için bir kabın içine su  ve yarım limon koyun. Ayvaları bu suyun içinde bekletin.
  • Ayvaları ve limonu, reçeli pişireceğiniz tencereye alın..
  • Suyu ekleyin. Tüle sardığınız ayva çekirdeklerini ve karanfilleri tencereye koyun
  • 10 dakika kaynatın. Ocaktan alın. Limonu, çekirdekleri, karanfilleri tencereden çıkarın
  • Ayvaların üzerine şekeri ekleyin. Tencereyi tekrar ocağa koyun.
  • Ayvalar yumuşayana ve suyu kıvamlı hale gelene kadar, pişirin.
  • Reçelin piştiğini anlamak için kaşığınızı batırın. Kaldırdığınız da  reçel tam kaşığın ucunda toplanıp inci tanesi gibi düşüyorsa olmuş  demektir.
  • (Ya da olup olmadığını anlamak için bir damla reçeli porselen bir tabağa damlatın. tabağı eğdiğinizde reçel akmıyorsa olmuş demektir.)
  • Sıktığınız limon suyunu ekleyin, karıştırın  ve 5 dakika pişirin.
  • Soğuduktan sonra kavanozlarınıza koyun ve kapağını kapatmadan kalın kağıt peçete koyun , güneş gören yerde bir gün bekletin.
  • Kapağını kapatın ve buzdolabında bekletin.
  • Afiyet olsun.

9 yorum:

  1. Mımmm..bayılırım rećeli bil olan sofralara:))Sana kahvaltıya gelmek lazım arkadaşım..Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım,
      teşekkür ederim,bence de kahvaltıların şahıdır reçeller. Yanında da miss gibi ev tereyağı .Yeme de yanında yat.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  2. hepsi harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım,
      teşekkür ederim. Benden de kucak dolusu sevgiler.

      Sil
  3. Bülbülüm, sofrandan reçellerin, evinden huzurun eksik olmasın...Ellerine sağlık, canım arkadaşım:)
    Yorum konusuna gelince ben de çok bilmiyorum sebebini ama fikrim var sadece. Bazıları faceye , ınstagrama, twittere kaydılar, ağırlıklarını oraya verdiler. Bazılarının kafa dengi değiliz demek ki.Son zamanlarda da bir kaç blog yazarında da şunu gördüm , bazı başka blogları küçümseme var:(
    Öpüyorum seni bülbülüm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım,
      amin diyorum. Haklısın diğer yerlere de kaymış olabilirler. Biz de dostlarımızla devam ederiz.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  4. Canım benim,gençken yaptığım pasta ve reçellerime bir şeycikler oldu inan.Ben artık hep sizlerden tarif alıyorum.Geçen kıyır ,sirkeli çubuklarından yapmak için geldim ikinci yapım için,ne yaptıysam olmadı,kızıma da söylemedim hatamı bildiğim halde.Ama sonunda açıkladım yanlışlıkla kabartma tozu yerine suda maya kabart mışım.....İnan dalgınlığıma geldi.Okuduğumu bile yanlış yapıyorum çıldıracağım.Güzelim simitlere üzüldüm.
    Arkadaşım ben gelen,bir merhaba diyen arkadaşlara gidiyorum.Yorum yazamasam bile,kendilerini takip ederim,iyi mi diye.Aynı senin düşüncedeyim,karşımdakini zora koymak istemem.İnan ben de çekiniyorum bu konuda.O kadar izlemeye aldığım insanlar varki,bir kere merhabalarını görmedim.Bir sorunda benim hiç izleyicim görükmüyor,bloğuma dönmezseler kime gittiğimi ya da bağlantıma yazamıyorum çünkü göremiyorum.
    Canımcım takip ediyorum seni,bunu bilesin.Öptüm.
    Ay unutuyordum,anneannemin yanında okurken o hep reçel yapardı.Ayva çekirdeklerini ben çıkartırdım ona,hatırlarım o günleri.Teşekkürler paylaşımın için.

    YanıtlaSil
  5. Birgül'cüğüm, bazen hayat koşturmacasında bazı arkadaşlarımız-ki zaman zaman bende, bloglara pek uğrayamıyoruz. Sana herhangi birinin kırılabileceğini hiç sanmam canım. Sen her insanın hayatında olmasını isteyeceği türden bir arkadaşsın...
    Bu arada reçellere uzun uzun bakmak istedim. Harikalar. Çok ama çok severim reçeli. Favorim ayva ve vişnedir. Ellerine sağlık canım. Yiyenlere afiyet olsun...
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım,
      güzel sözlerin için teşekkür ediyorum. Bence bakan gözün güzelliği bu tatlım.
      Sevgiyle kal.

      Sil

Nezaketiniz için teşekkür ederim