2 Ekim 2014 Perşembe

Kışlık Hazırlıkları


Yaz bütün ihtişamıyla geçerken sonbahar hızlı bir giriş yaptı. 
Her mevsimin güzelliklerini görmek gerektiğine inanıyorum. Ne kadar şanslıyız ki, dört mevsimi de yaşayabiliyoruz.
Yazın en güzel tadı olan domatesler sayesinde kahvaltılar sanki daha renkli, kızartmalar daha lezzetli, yemekler daha güzel gelir bana. Kışın asla domates alanlardan olmadığım için tazeleri varken, kışlık acılı ve menemen yaptım. Bunları paylaşmak istiyorum.
Bayram tüm güzelliğiyle gelirken, kırgınlıkların bitmesini, tüm evlere bereket ve neşe doldurmasını, Ülkeme ve dünyaya savaşsız barış dolu günleri de getirmesini diliyorum.
Tüm hepinizin bayramı kutlu olsun. Sevgi evinizden hiç eksilmesin.

Kışlık Acılı
Malzemeler
  • 3 kilo domates
  • 1 kilo kırmızıbiber
  • 15 adet cin biber
  • ½ demet maydanoz
  • ½ çay bardağı sirke
  • Tuz
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Domatesleri ve biberleri iyice yıkayın. Domateslerin kabuklarını soyun ve rondodan geçirin.(Fazla yapmayın çok sulanmasın)
  • Kırmızıbiberleri de rondodan geçirin yemeklik olacak şekilde.
  • Cin biberleri de incecik kıyın.
  • Domatesleri ve kırmızı biberleri derin bir tencereye alın suyunu çekene kadar kaynatın.
  • Üzerine cin biberi, sirkeyi ,tuzu ve maydanozları  ekleyin ve birkaç taşım kaynatın.
  • Şişeleri sıcak sudan geçirin  ve  iyice kurulayın.Yeni alınan kapakları sıcak suda beklettikten sonra iyice kurulayın.
  • Şişelere domatesleri doldurduktan sonra ağzını kurulayın ve kapaklarını sıkıca kapatın.
  • Şişeleri koyacağınız masanın üzerine örtü serin (eğer sızıntı olursa çok kötü etrafı batırıyor o nedenle) tepsinin üzerine kağıt peçete serin. Şişeleri ters çevirin ve soğuyana kadar bekletelim.
  • Ara sıra sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
  • Afiyet olsun.  
Kışlık Menemen
Malzemeler
  • 5 kilo domates
  • ½  kilo sivri biber
  • 2 çay bardağı sıvıyağ
  • Bir tutam sevgi
Yapılışı
  • Sivri biberleri iyice yıkadıktan sonra yemeklik doğrayın ve sıvıyağda kavurun.
  • Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp  doğrayarak biberlere ekleyin ara sıra karıştırarak pişirin.
  • Domatesler kaynamaya başlayınca tuzunu ekleyin ve ara sıra karıştırarak domatesler yumuşayana kadar pişirin.
  • Şişeleri sıcak sudan geçirin  ve  iyice kurulayın.Yeni alınan kapakları sıcak suda beklettikten sonra iyice kurulayın.
  • Şişelere domatesleri doldurduktan sonra ağzını kurulayın ve kapaklarını sıkıca kapatın.
  • Şişeleri koyacağınız masanın üzerine örtü serin (eğer sızıntı olursa çok kötü etrafı batırıyor o nedenle) tepsinin üzerine kağıt peçete serin. Şişeleri ters çevirin ve soğuyana kadar bekletelim.
  • Ara sıra sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
  • Afiyet olsun. 

24 yorum:

  1. Kisin ne guzel olur... Taze taze :) Ellerine saglik canim...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, kışın yaz tazeliğinde yemek çok zevkli.
      Sevgiyle kalın.

      Sil
  2. Daha ben yapamadım bu sene. Geç mi kaldım acaba. Bu arada çok yoğun Günler geçiriyorum. Bugün nasipse karabüke yolculuk var,.bayramı orada geçireceğiz.staj, yol hazırlığı derken. Bu gunlerde başka şeylere vakit kalmıyor. Menemenlerini sağlık ve afiyetle tüket canım. En iyisini yapmışsın.kışın ki domatesin ne tadı var nede birşeyi.kurban bayramında şimdiden mübarek olsun. Sevdiklerinle beraber kazasız belasiz mutlulukla geçir.sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, teşekkür ederim. Önemli olan sağlık. Bu güzel koşuşturmaların geçsin, dilerim yapabilirsin.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık.Afiyetle sağlıkla tüketin.Hayırlı bayramlar,selam ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de önemli olan bunları sağlıkla yemek.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  4. Eline sağlık canım .
    Bende yeni yapiyorum biraz geç kaldım kızımın kayitiyla evini hazırlayıp bide hadi biraz alissin denizliye derken geldim anneme gittim yayladan gelmediler bayram hazirliğı yaptim sırada bana anca geldi evde olmayinca geldim turşu kurdum zeytin kış hazırlığı devam daha patlıcan biber közlicem aldım sıra onda sağlık olsun her şey olur. Hayırlı bayramlar bi tanem kızlara selamlsr...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzunun keyfi yerinde olsun da , biliyorum ki en güzellerini yaparsın.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  5. Bayramlar berekettir, umuttur, özlemdir. Yarınlar niyettir. Kestiğiniz kurban ve dualarınız kabul olsun, sevdikleriniz hep sizinle olsun.. Kurban Bayramınız mübarek olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bayramları çok sevenlerdenim. Galiba yaş ilerledikçe daha da çok seviyorum.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  6. mutlu bayramlar canım.ezmeni afiyetle yersin inşallah.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimize keyifli ve güzel bayramlar olsun.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  7. Ellerinize sağlık. Ailece huzur ve barış dolu bir bayram dilerim.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de şu anda en önemli şey barış dolu günler.
      Esen kalın.

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Barış dolu güzel günler dileğiyle,
      Sevgiyle kal.

      Sil
  9. Güzel yürekli, becerikli, zarif kadın, bayramın mutlulukla ve huzurla geçsin.
    Tanıdığım için çok mutlu olduğum özel insanlardan birisin.
    Sana sıcacık sevgilerimi gönderiyorum canım arkadaşım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım,
      duygularımızın karşılıklı olması ne güzel. Sevginin her türlüsüne talibim.
      Güzel kuzunu sevgiyle öpüyorum.

      Sil
  10. Geliverdi eylül sinsice. Öyle ki, tatilin bittiğini fark etmedik bile. Hatta şimdi ekim geliyor ve neredeyse sonbahar da bitti bitecek! :) Yeni keşfettim burayı... ben de beklerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz sefa getirdiniz. Görüşmek dileğiyle,
      Esen kalın.

      Sil
  11. Domatesli biberli acı sosları çok seviyorum. Ellerine sağlık. Sağlıkla tüketin. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bence de en önemlisi sağlıklı günlerde yiyebilmek.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  12. Biberli aci sos kimbilir ne lezzetlidir. Eylul gecti ekim geldi kis kapida..agiz tadiyla yemekler olsun..sevgiler gonderdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu tür lezzetleri seviyorum. Ekim ayı hüznün ayı gibi gelse de renklerine vurgunum.
      Sevgiyle kal.

      Sil

Nezaketiniz için teşekkür ederim