18 Haziran 2015 Perşembe

Kayısı Reçeli

Ramazan gelmiş hoş gelmiş, Bu gün Ramazan'ın ilk günü. Hepimize sağlıkla, huzurla tutmak nasip olur inşallah.
Çocukluğumdan beri reçel kokan evler beni hep cezbetmiştir. Bana göre o evler daha mutlu, daha keyiflidir. Bu kokuyla mutluluğu neden eşleştirdim bilmiyorum ama mutluluğun anlamı miss gibi kokan mutfaklardır. Kahvaltı da sofraya gelen ev yapımı reçellerdir. Belki reçel sevdalısı olmamın da etkisi vardır ama reçel kokusu beni mest eder.
Kayısı reçeli tarifi paylaşırken, hepimizin Ramazanının hayırlı olması dileğiyle sevgiyle kalın.

 Malzemeler
  • 1 kg. kayısı
  • 1 kg. toz şeker (eğer kayısı çok tatlıysa şeker biraz azaltılabilir)
  • ½ limon suyu
  • Fındık kadar tereyağı
  • Bir tutam sevgi

Yapılışı
  • Kayısıları iyice yıkayın ve büyüklüklerine göre ikiye ya da dörde bölün. Çekirdeklerini isterseniz kırarak içine atabilirsiniz.
  • Büyükçe bir tencereye kayısıları dizin, üstlerine şekeri serpin. Bitene kadar bu işlemi yapın ve bir gece buzdolabında bekletin.
  •  Ertesi gün ocağın üzerine alın, önce on dakika kadar yüksek ateşte ısıtın, daha sonra orta ateşe alın.
  • Çok fazla köpük oluşuyor bu aşama da tereyağını tencereye ekleyin, köpükler kaybolduğu için almanıza gerek kalmıyor
  • Reçelin piştiğini anlamak için kaşığınızı batırın. Kaldırdığınız da  reçel tam kaşığın ucunda toplanıp inci tanesi gibi düşüyorsa olmuş  demektir.
  • Ya da olup olmadığını anlamak için bir damla reçeli porselen bir tabağa damlatın tabağı eğdiğinizde reçel akmıyorsa olmuş demektir.
  • Sıktığınız limon suyunu ekleyin, karıştırın  ve 5 dakika pişirin.
  • Soğuduktan sonra kavanozlarınıza koyun ve kapağını kapatmadan kağıt peçete koyun , güneş gören yerde bir gün bekletin.
  • Ertesi gün kapağını kapatın ve buzdolabında bekletin.
  • Afiyet olsun.

9 yorum:

  1. Muhteşem... Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hayırlı Ramazanlar.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık,sağlıkla tüketin.Hayırlı Ramazanlar,sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bence de önemli olan sağlıkla yiyebilmek.,Hayırlı Ramazanlar.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  3. Hayırlı Ramazanlar ...
    Çok berrak bir reçel olmuş ellerinize sağlık ,harika görünüyor ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hayırlı Ramazanlar.
      Sevgiyle kal.

      Sil
  4. Ben de çilek reçeli yaptım yaptım. güzel bir kayısı bulursam kayısı reçeli de aklımda. Sizin reçeliniz de muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. hayırlı ramazanlar canım benim
    reçelle ben de dün uğraştım benimkisi çilekti
    kayısı reçeli de çok severim ellerine sağlık

    bal gibi olmuşlar

    YanıtlaSil
  6. Fındık kadr tereyağını biz de katarız reçellere
    ama resimde görünen o ki :reçelin muhteşemmmm olmuş

    afiyet olsun :)

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim