26 Mart 2010 Cuma

Okulumuza Tuvalet ...!



NEDEN OKULUMUZA TUVALET?Temizlik herşeydir. Davranış kazandırma yoluyla çocuklar kalıcı temizlik bilinci edinmelidir. Önce davranış kazandırma sonra ders öğrenim…

Tuvaletsizlik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Tuvaleti olmayan okulların öğrencilerinde “siğil” belirtileri mevcuttur. Ve bu hastalık zaten kalabalık olan sınıflarda çabuk yayılıyor.

İhtiyacın tarlada giderilmesi ve kovalarla su taşınması gibi görüntüler 21. yüzyılda Türkiye’ye yakışmamaktadır.

ÇOCUKLARIMIZ UTANIYOR!KIZLAR DERE YATAĞINA, ERKEKLER TARLAYA GİDİYOR!
Tuvaletsiz okullardan biri de Aşağıcimik Köyü İlköğretim Okulu. 9 yıl önce yapılan okulda okuyan 5. sınıf öğrencisi Pınar Gökur da okullarında tuvalet olmadığı için diğer arkadaşları gibi dere yatağına giderek ihtiyacını görüyor. Okumak istiyor ve ekliyor:

"Dere yatağına giderken utanıyorum. Okulumuza tuvalet ve bilgisayar istiyoruz."

ÇOCUKLARDA SİĞİL HASTALIĞI TEHLİKESİ!Tuvaleti olmayan bazı köy okulları öğrencilerinin ellerinde “siğil” belirtileri olduğu öğretmenlerimiz tarafından bildirilmektedir.

Düz siğiller: Küçük ve daha düz yüzeylidirler. Sayıları çok olabilir 20-100 arasında sayıya ulaşabilirler. Her yerde görülebilirler fakat çocuklarda ve yüzde en çok ortaya çıkarlar.

Tuvaletsiz yaşamın oluşturduğu siğil hastalığına ek olarak çeşitli salgın ve hastalık riskleri de (Grip, nezle, bademcik iltihabı, zatürre, ishalli hastalıklar, tifo, hepatit B gibi bulaşıcı hastalıklar) mevcut olup elle temasla geçebiliyor.

Çözüm: Tuvalet kabini inşası ve temizlik bilinci kazandırmaktır.


ÖĞRETMENİM TUVALETE GİDEBİLİR MİYİM?
Yukarıdaki cümle, öğrenim hayatınız boyunca sıkça sorduğunuz soruların başında geliyorsa siz “şanslısınız”.Anadolu'da bir çok okulun türlü fiziki sorununu, öğretmen eksikliğini duyardıkta, insanın en temel ihtiyaçlarından birisi olan tuvalet ihtiyacını gidermenin başlı başına bir sorun olduğunu aklımıza getirmezdik. Ta ki öğretmen Ahmet Elmacı’yı duyana kadar... Bu olumsuz manzaraları düzeltmek, toplumumuzda bilinç uyandırmak sizin elinde. Anadolu'nun birçok köyünde çocuklar desteğinizi bekliyor…
"Okulumuza Tuvalet!" sosyal kampanyası Adıyaman'ın Gerger ilçesindeki Karük ilköğretim okulunda görev yapan Ahmet Elmacı öğretmenin öğretmen maaşıyla tuvalet kabini inşa etmeye çalışması ve bitirememesini bir gazetede okuyan Mahmut Şanlıer - Onur Cantimur adlı iki genç tarafından gönüllü olarak başlatılmıştır.
Hijyen açısından riskler taşıyan bu sorunu yaşayan yüzlerce köy okulu olduğu düşünülünce ülkemize yakışmayan bu duruma dikkati çekmek ve çözmek için bu web sitesi kurulmuştur. Yardımsever kişi ve firma yardımlarının okulumuza yönlendirilmesi sağlanmıştır.
Sadece tuvalet kabini değil; diş macunu, kırtasiye malzemeleri, okuma kitabı, çanta vb.gibi eksikliklerinin yardımsever firma ve vatandaşlar tarafından ihtiyacı olan okullara gönderilerek karşılandığı projemizde pilot uygulama olumlu olarak sonuçlanmış olup, Adıyaman Gerger İlçesi Karük İlköğretim Okulu'nun tuvalet kabini inşaası bitmiştir. Ayrıca miniklerin kırtasiye ihtiyaçları da karşılanmıştır.

"Okulumuza Tuvalet" projesi gönüllü gençler tarafından oluşturulduğu ve yürütüldüğü için hiç bir şekilde maddi yardım toplamamaktadır. İhtiyaçların duyurulmasına ve yardımların okullara gönderilmesine çalışmaktadır. Proje, yardıma ihtiyacı olan okullar ile firmalar / vatandaşlar arasında köprü görevi görmeyi amaçlamaktadır. Okulumuz nerede olursa olsun modern Türkiye'ye yakışan eğitim ortamı için yapacağınız katkılarından dolayı şimdiden teşekkür ederiz.Saygılarımızla. "Okulumuza Tuvalet" Proje Ekibi

PROJENİN HEDEFLERİ*Proje hedefi köy okullarımızın tuvalet kabini ihtiyaçlarını ve eğitim materyallerini (okuma kitabı, kırtasiye malzemeleri, eğitim cd'si vb.) karşılamaktadır. Ayrıca hava şartları sert olan bölgelerde olan bazı okullarımız için UFO ayaklı ısıtıcı, öğrencilerimiz için bot, kulak, mont gibi malzemeler de gönderilmektedir.

*Basında sürekli güncel tutulmaya çalışılacak proje ile Türkiye'de tuvalet eksikliği yaşayarak çağa uygun olmayan köy okulu kalmayacaktır.

*Proje öğrencilerin sadece tuvalet binası ihtiyaçlarını gidermekle kalmayacak kırtasiye, diş macunu, kitap gibi yan ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışılarak eğitime destek verilecektir.
*Web sitemizde eksiklikleri olan okulların ihtiyaç listesi, öğretmenlerimizin mesajları, okullarımızın adresleri yayınlanacaktır.

5 yorum:

  1. bişeyler yazmaya bile utanıyorum :(

    :(((((((((((
    :((((((((((((((((

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten içler acısı.Kacıncı yüzyılda yaşadığımı düşündüm.Harika bir paylaşım.Sevgiler bıraktım..

    YanıtlaSil
  3. Geçen hafta köyümüzün okulunun yardım çağrısını okuduk. Trabzon/Çaykara/Çambaşı köyü, bizde aramızda yardım kampanyası başlattık. İhtiyaçlarını giderdikçe diğer illerdeki öğretmenlerimize de yardım edeceğiz inşAllah.

    YanıtlaSil
  4. Bu konuda ki duyarlılığınızı bizlere aktardığın için teşekkürler, ne yazık ki, biz vatandaşlar her şeyi devletten ya da başkalarından bekliyoruz, okulu yeni yapılmış bir köy bence çok şanslı,bu köy halkı, peki kendi çocukları için küçücük bir tuvalet için bile bir başkasından yardım bekliyorsa bence TÜRKİYE acınacak halde o zaman söyleyecek başka sözde kalmıyor.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Canim benim, öncelikle pastalarima biraktigin yoruma cok tesekkür ediyorum... Pastanin köselerini tam oturtamadim... Dip köseler dikkat edersen biraz potlu kaldi, marzipan pek esmek bir hamur olmadigindan cekistirilmiyor... Tabii acemilik te var... Ama bir gün denemeni tavsiye ederim... Calismasi cok zevkli... Bilhassa cicek veya figür yapmak... Ayrica yukarida ele aldigin konuya gelince... Bu bence memleket madalyonumuzun aci olan öbür yüzü... Ele alininca oldukca büyük yaralar cikiyor karsimiza, hep birgün daha iyi olacagiz umuduyla gecti yillarimiz ama söyle bir geriye dönüp baktigimizda hep bu aci manzaralarla karsilasiyoruz... Biliyorum hepimiz hassasiz bu konularda ve hepimiz birseyler yapmak istiyoruz yapabildigimiz kadar... Ama yine ayni yerde dönüp duruyoruz ulus olarak, ülke olarak,,, Belki de artik kendi isimizi, kendimiz görmeye alismaliyiz... Nasil mi? Söyle ki... diyecegim ama bu konu öyle cok uzar gider ki.... Belki birgün, biryerlerde, daha detayli söylesilerde insallah... Sevgilerimle, güzel bir pazar günü diliyorum...

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim