19 Ocak 2011 Çarşamba

İrmikli bal kabaklı tatlı


Bir gün sormuşlar ermişlerden birine:
“Sevginin sadece sözünü edenlerle, onu yasayanlar arasında ne fark vardır?”“Bakin göstereyim demiş” ermiş. Önce sevgiyi dilden gönüle indirememiş olanları çağırarak onlara bir sofra hazırlamış. Hepsi oturmuşlar yerlerine. Derken tabaklar içinde sıcak çorbalar gelmiş ve arkasından da derviş kaşıkları denilen bir metre boyunda kaşıklar. Ermiş “bu kaşıkların ucundan tutup öyle yiyeceksiniz” diye birde şart koymuş.
“Peki” demişler ve içmeye teşebbüs etmişler. Fakat o da ne? Kaşıklar uzun geldiğinden bir türlü döküp saçmadan götüremiyorlar ağızlarına. En sonunda bakmışlar beceremiyorlar, öylece aç kalkmışlar sofradan. Bunun üzerine “şimdi” demiş ermiş, sevgiyi gerçekten bilenleri çağıralım yemeğe. Yüzleri aydınlık, gözleri sevgi ile gülümseyen ışıklı insanlar gelmiş oturmuş sofraya bu defa. Buyurun deyince, her biri uzun boylu kasığını çorbaya daldırıp, sonra karsısındaki kardeşine uzatarak içirmiş. Böylece her biri diğerini doyurmuş ve şükrederek kalkmışlar sofradan "işte" demiş ermiş,
“Kim ki gerçek sofrasında yalnız kendini görür ve doymayı düşünürse, o aç kalacaktır.
Ve kim kardeşini düşünür de doyurursa o da kardeşi tarafından doyurulacaktır şüphesiz.

Ve sunuda unutmayın, gerçek pazarında alan değil, veren kazançtadır daima”

Kuzumun en sevdiği tatlardan olan kabağı sevgili Oktay Usta’ nın tarifiyle yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler
  • 4 su bardağı süt
  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 7 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • Bir tutam sevgi
Balkabaklı harç için
  • 1800 gr. Bal kabağı
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket petibör
  • Ceviz
Üzeri için
  • Yeşil fıstık
  • Ceviz
  • Hindistan cevizi
Yapılışı
  • Bal kabaklarını kare şeklinde kesin. Tencereye yerleştirin.
  • Üzerlerine toz şeker serpin ve sulanmasını bekleyin, pişirin.
  • Piştikten sonra ezin, ceviz ve ufalanmış bisküvileri ekleyerek iyice yoğurun.
  • İrmikli pudingi yapmak için, sütü, toz şekeri, irmiği, vanilyayı sürekli karıştırarak göz göz olana kadar pişirin.
  • Kalıbın en altına irmikli pudingin yarısını üzerine de bal kabağını koyun.
  • Kalan pudingi ve bal kabağını da üst  üste yaydıktan sonra, buzdolabında dinlendirin.
  • Servis tabağına aldıktan sonra üzerine bolca ceviz ya da fıstıkla süsleyin.
  • Afiyet olsun.

22 yorum:

  1. enfes görünüyor canım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor arkadaşım..çok farklı ve lezzetli...ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. çok lezzetli görünüyor canım ,ellerine sağlık.paylaşımın da yine çok düşündürücü.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Harika görünüyor,ellerine sağlık,uzanıp tabağı alasım geldi.
    Keyifli bir gün olsun arkadaşım.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. ablacımm harika bir anektod okudum sayende..
    önemli olan elinde olanı nasıl yaşayacağını bilebilmek..
    tatlın nefis görünüyor ablacım ellerin dert görmesin..

    YanıtlaSil
  6. sevdiğim yazılardan biridir umarım hepimizin etrafında gerçek sevenleri olur.Tatlı harika görünüyor ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. balkabakla irmik güzel ikili olmuş.denemek lazım.ellerine sağlık arkadaşım.tatlı süper görünüyor.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. BÜLBÜLÜM,BÜLBÜL DİLLİ ABLAM,
    NE GÜZEL BİR MİNİ HİKAYE BÖYLE.ÖYLESİNE MANİDAR Kİ SU NİYETİNE İÇTİM.
    GÖNLÜMÜN EN DERİNİN GİZLEDİM.GERÇEKTEN BÖYLE DOSTLARI OLABİLMELİ İNSANIN.RABBİM DOST SOFRALARINDAN AYIRMASIN İNŞALLAH...

    YAZINDAN EVVEL TATLIYA BAYILMIŞTIM VE HEMEN YORUM YAZMAK İÇİN DAVRANMIŞTIM.LAKİN YAZIN TATLIDAN DA TATLI GELDİ BİLESİN.
    ELLERİNE SAĞLIK TATLI TARİFİ İNNALMAZ GÜZEL GÖRÜNÜYOR.
    SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  9. Insallah her birimiz alan degil, veren kullardan oluruz... Ne güzel bir paylasim bu... Sagolasin canim benim.... Sevgilerimle, ellerine saglik, afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  10. ablacım ne güzel bir paylaşım olmuş bu ..
    gerçekten öyle ne çok yedirirsen ne çok verirsen rabbimde sana daha fazlasını verir ..

    ablacım tatlında enfes olmuş ellerine sağlık afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar güzel ve doğru bir yazı çok etkilendim.

    Pasta harika görünüyor.Bal kabağını çok severim,irmikle çok yakıştığına eminim.
    Ellerine sağlık
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Hikaye çok güzeldi, ne kadar da güzel anlatılmış sevgi ve dostluk.
    Tatlında harika. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. çok güzel bir hikaye,tatlıda ayrı bir güzel iki güzel bir arada yüreğine eline sağlık

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık canım tatlı süper görünüyor

    YanıtlaSil
  15. ohhh nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.umut iyileşti şükür tayzesi yakın ilgin için teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Merhaba canım ellerine sağlık pastan çok güzel olmuş. Oktay Usta nın tarifi olunca zaten lezzetsiz olmamasına imkan yok öyle değilmi?

    YanıtlaSil
  17. Ablacığım görüntü şahane elelrine sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Ellerinize sağlık.
    valla görüntü muhteşem.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Selam Birgül hanımcığım
    ellerine sağlık kuzucuğuna da sizede afiyet bal olsun
    irmikli tatlıları çok sevdiğimiz için çeşit çeşit yaparım ama hiç balkabaklısını denememiştim çok değişik olmuş maşaallah
    Rabbim hep dostlarla dolu sofralar kurmayı ve ağız tadıyla yemeyi nasip etin cümlemize inşaallah
    sevgiler

    YanıtlaSil
  20. ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor..afiyet şeker bal olsun :))

    YanıtlaSil
  21. balkabağı çok yakışıyor her şeye denemeden anlamıyor insan:) elinize sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Ne güzel ve öğretici bir hikaye . Yazık ki çevremiz hep sofradan aç kalkmış insanlarla dolu:(

    bal kabağını bende çok seviyorum elinize sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim