“Hintli bir yaşlı usta, çırağının sürekli her şeyden şikayet etmesinden bıkmıştı.
Bir gün çırağını tuz almaya gönderdi. Hayatındaki her şeyden mutsuz olan çırak döndüğünde, yaşlı usta ona, bir avuç tuzu, bir bardak suya atıp içmesini söyledi. Çırak, yaşlı adamın söylediğini yaptı ama içer içmez ağzındakileri tükürmeye başladı.
"Tadı nasıl?" diye soran yaşlı adama öfkeyle "acı" diye cevap verdi. Usta kıkırdayarak, çırağını kolundan tuttu ve dışarı çıkardı. Az ilerdeki gölün kıyısına götürdü ve çırağına bu kez de bir avuç tuzu göle atıp, gölden su içmesini söyledi Söyleneni yapan çırak, ağzının kenarlarından akan suyu koluyla silerken aynı soruyu sordu:
"Tadı nasıl?"
"Ferahlatıcı" diye cevap verdi genç çırak.
"Tuzun tadını aldın mı?" diye sordu yaşlı adam,
"Hayır" diye cevapladı çırağı.
"Ferahlatıcı" diye cevap verdi genç çırak.
"Tuzun tadını aldın mı?" diye sordu yaşlı adam,
"Hayır" diye cevapladı çırağı.
Bunun üzerine yaşlı adam, suyun yanına diz çökmüş olan çırağının yanına oturdu ve söyle dedi:
"Yaşamdaki ıstıraplar tuz gibidir, ne azdır, ne de çok. Istırabın miktarı hep aynıdır. Ancak bu ıstırabın acılığı, neyin içine konulduğuna bağlıdır. Istırabın olduğunda yapman gereken tek şey, ıstırap veren şeyle ilgili hislerini genişletmektir.
Onun için sen de artık "bardak olmayı bırak, göl olmaya çalış."
2011 yılına Merhaba derken, yaşamımız da göl olmayı başarmayı dileyerek bu yıla başlamak istiyorum.
Her zaman bahsettiğim sevgili arkadaşım Demet’te ilk defa yediğim ve tadı çok değişik gelen bu pastayı sizlerle paylaşmak istiyorum.Buradan arkadaşıma tekrar , yaptığı ve sunduğu her güzel şeye sevgisini de kattığı için çok teşekkür ediyorum.
Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı haşhaş( 1 paket mavi veya beyaz)
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 adet kabartma tozu
- 1 adet vanilya
- Bir tutam sevgi
Tavukgöğsünün malzemeleri
- 125 gr. Margarin
- 3 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 – 3 tane damla sakızı
Yapılışı
- Yumurta ve toz şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Sütü, haşhaşı ve vanilyayı ekleyin, çırpın.
- Elenmiş un, kabartma tozu, irmiği de ekleyin ve karıştırın.
- Yağlanmış, unlanmış dikdörtgen borcama dökün.
- Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
- Soğuyunca üzerini çatalla delin ve 2 su bardağı soğuk sütü her tarafında gezdirin.
- Tavukgöğsünü yapmak için,
- Margarini eritin ve unu kokusu gelene kadar kavurun.
- Sütü, şekeri ve ezilmiş damla sakızını içine katın ve sürekli karıştırarak pişirin.
- Göz göz olunca kapatın.
- Haşhaşlı karışımın üzerine yayın.
- Afiyet olsun.
haşhaşlı tatlıya tavukgöğsü çok yakışmış arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.
YanıtlaSilİnşaAllah arkadaşım bizde sorunlarla uğraşırken göl olmayı başarabiliriz,eline sağlık tatlı çok güzel görünüyor
YanıtlaSilcanım ablacım harika bir anektod okudum sayende.. ne kadar doğru..
YanıtlaSilhayatın soru vesorunları çok basit hepsi bizde ama bulmak istersek..
pasta/tatlı da harika görünüyor..
Demet Hanımın eline yüreğine emeğine sağlık..
sevgili Birgül hanım
YanıtlaSilHikayeniz çok güzeldi. Umarım bende göl olmayı başaranlardan olabilirim.
Pasta çok güzel görünüyor elinize sağlık
sevgilerimle
Allahin izniyle hepimiz göl olanlardan olabilelim insallah... Ne de güzel bir makale paylasmissin bizlerle canim benim... Sevgilerimle, ellerine saglik diyorum....
YanıtlaSilcanım nefis olmuş.tarifini aldım.denenecekler listesinde.sevgiler.
YanıtlaSilÇok anlamlı bir anektod,bir çoğumuz yaşıyoruz sanırım çırağın durumunu..
YanıtlaSilEn ufak sıkıntılar bizi üzüyor fakat,küçük mutlulukları keşfetmekte zorlanıyoruz..
Düşüncelerimizi genişletip ferahlamak varken,ufacık gereksiz ayrıntılarla hayatı dar edebiliyoruz bazen kendimize..
İnşallah bilgenin sözleri ışık tutar hayatımıza..
Haşhaşlı pasta tam yemek üzerine yemelik :)
ellerine sağlık..
sevgilerimle..
tatlı çok güzel görünüyor canım eline sağlık
YanıtlaSilellerine saglik canim nefisss görünüyor:) .. sicacik sevgilerimle..
YanıtlaSil2 Ocak - 2 Subat tarihleri arasinda yapacagim ``Ben Buldum`` etkinligime davetlisiniz..
YanıtlaSilHepimiz mutfağımız da bir sürü tarif uretiyoruz. Bir etkinlik yapma fikri benim sürekli bir şeyler üretme isteğim ile başladı. Sizlerden de kendi tariflerinizi gondermenizi bekliyorum. Bol katilimli olur umuyorum.
Sevgiyle Kalin...
Merhaba ellerine sağlık ben bu tatlıyı sık sık yapıyorum misafirlerime gerçekten çok güzel oluyor.Sevgiler...
YanıtlaSilCanim ellerine saglik .Nefis bir tatli hashaslilara hic dayanamam .Huzur, saglik dolu bir yil diliyorum öptüm hayirli aksamlar.
YanıtlaSilBütün mesele göl olup, çoğalabilmek değil mi..güzel bir temenniydi. Haşhaşlı çörek yemiş, pastasını
YanıtlaSilyememiştim, ellerinize sağlık. Yılın ilk günlerinde blogumda bir ödülünüz var, isterseniz alabilirsiniz. Sevgilerimle..
ellerine sağlık..güzel görünüyor..afiyet şeker bal olsun:))
YanıtlaSilFarklı bir tarif olmuş.Denemek üzere not alıyorum.Ellerine sağlık..sevgiler :)
YanıtlaSilharika olmuş ellerine sağlık canım bizdede çok sevilir böyle tatlılar:)))
YanıtlaSilmutlu yıllar ,sevgiler
canım,
YanıtlaSilhayata dair ne güzel anektodlar paylaşıyorsun.
yüreğine sağlık.
ve bu güzel görüntü için ellerine...
Merhaba; öncelikle yeni yılınızı kutlar sevgiler sunarım...Yaptığınız lezzet tam benim ağzıma göre olmuş ellerinize sağlık...afiyet şeker olsun.....
YanıtlaSilBu haşhaşlı tatlıyı çok seviyorum, ellerine sağlık, göl olabilmek dileğiyle....
YanıtlaSilEllerine sağlık canım benim nefis görünüyor...
YanıtlaSilnefis olmuş canım nefisss,
YanıtlaSilellerine kollarına sağlık
çok öpüyorum
mutlu yıllar dilerim
Zahmette her daim rahmet saklıdır.Mühim olan itikad ve inancımız.Rahman c.c yüreğimizde olsun,halis dualarına gönülden 'amin' ablacığım.
YanıtlaSilHaşhaş demek;teyzem demek benim için:) Kurusuyla da yaşıyla da çeşit çeşit pastalar / börekler hazırlar.Bu nefis tatlıyı da ilk onda yemiştim.Türkiye'den haşhaş getirdikçe yapıyorum.Çok güzel olmuş,afiyet,bal,şeker olsun sizlere..
Kalbi selamlarımla