3 Ocak 2011 Pazartesi

Haşhaşlı pasta


“Hintli bir yaşlı usta, çırağının sürekli her şeyden şikayet etmesinden bıkmıştı.
Bir gün çırağını tuz almaya gönderdi. Hayatındaki her şeyden mutsuz olan çırak döndüğünde, yaşlı usta ona, bir avuç tuzu, bir bardak suya atıp içmesini söyledi. Çırak, yaşlı adamın söylediğini yaptı ama içer içmez ağzındakileri tükürmeye başladı.
"Tadı nasıl?" diye soran yaşlı adama öfkeyle "acı" diye cevap verdi. Usta kıkırdayarak, çırağını kolundan tuttu ve dışarı çıkardı. Az ilerdeki gölün kıyısına götürdü ve çırağına bu kez de bir avuç tuzu göle atıp, gölden su içmesini söyledi Söyleneni yapan çırak, ağzının kenarlarından akan suyu koluyla silerken aynı soruyu sordu:
"Tadı nasıl?"
"Ferahlatıcı" diye cevap verdi genç çırak.
"Tuzun tadını aldın mı?" diye sordu yaşlı adam,
"Hayır" diye cevapladı çırağı.
Bunun üzerine yaşlı adam, suyun yanına diz çökmüş olan çırağının yanına oturdu ve söyle dedi:
"Yaşamdaki ıstıraplar tuz gibidir, ne azdır, ne de çok. Istırabın miktarı hep aynıdır. Ancak bu ıstırabın acılığı, neyin içine konulduğuna bağlıdır. Istırabın olduğunda yapman gereken tek şey, ıstırap veren şeyle ilgili hislerini genişletmektir.
 Onun için sen de artık "bardak olmayı bırak, göl olmaya çalış."
2011 yılına Merhaba derken, yaşamımız da göl olmayı başarmayı dileyerek bu yıla başlamak istiyorum.

Her zaman bahsettiğim sevgili arkadaşım Demet’te ilk defa yediğim ve tadı çok değişik gelen bu pastayı sizlerle paylaşmak istiyorum.Buradan arkadaşıma tekrar , yaptığı ve sunduğu her güzel şeye sevgisini de kattığı için çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı haşhaş( 1 paket mavi veya beyaz)
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
  • Bir tutam sevgi
Tavukgöğsünün malzemeleri
  • 125 gr. Margarin
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 – 3 tane damla sakızı
Yapılışı
  • Yumurta ve toz şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Sütü, haşhaşı ve vanilyayı ekleyin, çırpın.
  • Elenmiş un, kabartma tozu, irmiği de ekleyin ve karıştırın.
  • Yağlanmış, unlanmış dikdörtgen borcama dökün.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Soğuyunca üzerini çatalla delin ve 2 su bardağı soğuk sütü her tarafında gezdirin.
  • Tavukgöğsünü yapmak için,
  • Margarini eritin ve unu kokusu gelene kadar kavurun.
  • Sütü, şekeri ve ezilmiş damla sakızını içine katın ve sürekli karıştırarak pişirin.
  • Göz göz olunca kapatın.
  • Haşhaşlı karışımın üzerine yayın.
  • Afiyet olsun.

22 yorum:

  1. haşhaşlı tatlıya tavukgöğsü çok yakışmış arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. İnşaAllah arkadaşım bizde sorunlarla uğraşırken göl olmayı başarabiliriz,eline sağlık tatlı çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  3. canım ablacım harika bir anektod okudum sayende.. ne kadar doğru..
    hayatın soru vesorunları çok basit hepsi bizde ama bulmak istersek..
    pasta/tatlı da harika görünüyor..
    Demet Hanımın eline yüreğine emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. sevgili Birgül hanım

    Hikayeniz çok güzeldi. Umarım bende göl olmayı başaranlardan olabilirim.
    Pasta çok güzel görünüyor elinize sağlık
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Allahin izniyle hepimiz göl olanlardan olabilelim insallah... Ne de güzel bir makale paylasmissin bizlerle canim benim... Sevgilerimle, ellerine saglik diyorum....

    YanıtlaSil
  6. canım nefis olmuş.tarifini aldım.denenecekler listesinde.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Çok anlamlı bir anektod,bir çoğumuz yaşıyoruz sanırım çırağın durumunu..
    En ufak sıkıntılar bizi üzüyor fakat,küçük mutlulukları keşfetmekte zorlanıyoruz..
    Düşüncelerimizi genişletip ferahlamak varken,ufacık gereksiz ayrıntılarla hayatı dar edebiliyoruz bazen kendimize..
    İnşallah bilgenin sözleri ışık tutar hayatımıza..
    Haşhaşlı pasta tam yemek üzerine yemelik :)
    ellerine sağlık..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. tatlı çok güzel görünüyor canım eline sağlık

    YanıtlaSil
  9. ellerine saglik canim nefisss görünüyor:) .. sicacik sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. 2 Ocak - 2 Subat tarihleri arasinda yapacagim ``Ben Buldum`` etkinligime davetlisiniz..

    Hepimiz mutfağımız da bir sürü tarif uretiyoruz. Bir etkinlik yapma fikri benim sürekli bir şeyler üretme isteğim ile başladı. Sizlerden de kendi tariflerinizi gondermenizi bekliyorum. Bol katilimli olur umuyorum.

    Sevgiyle Kalin...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba ellerine sağlık ben bu tatlıyı sık sık yapıyorum misafirlerime gerçekten çok güzel oluyor.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Canim ellerine saglik .Nefis bir tatli hashaslilara hic dayanamam .Huzur, saglik dolu bir yil diliyorum öptüm hayirli aksamlar.

    YanıtlaSil
  13. Bütün mesele göl olup, çoğalabilmek değil mi..güzel bir temenniydi. Haşhaşlı çörek yemiş, pastasını
    yememiştim, ellerinize sağlık. Yılın ilk günlerinde blogumda bir ödülünüz var, isterseniz alabilirsiniz. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık..güzel görünüyor..afiyet şeker bal olsun:))

    YanıtlaSil
  15. Farklı bir tarif olmuş.Denemek üzere not alıyorum.Ellerine sağlık..sevgiler :)

    YanıtlaSil
  16. harika olmuş ellerine sağlık canım bizdede çok sevilir böyle tatlılar:)))
    mutlu yıllar ,sevgiler

    YanıtlaSil
  17. canım,
    hayata dair ne güzel anektodlar paylaşıyorsun.
    yüreğine sağlık.
    ve bu güzel görüntü için ellerine...

    YanıtlaSil
  18. Merhaba; öncelikle yeni yılınızı kutlar sevgiler sunarım...Yaptığınız lezzet tam benim ağzıma göre olmuş ellerinize sağlık...afiyet şeker olsun.....

    YanıtlaSil
  19. Bu haşhaşlı tatlıyı çok seviyorum, ellerine sağlık, göl olabilmek dileğiyle....

    YanıtlaSil
  20. Ellerine sağlık canım benim nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  21. nefis olmuş canım nefisss,
    ellerine kollarına sağlık
    çok öpüyorum
    mutlu yıllar dilerim

    YanıtlaSil
  22. Zahmette her daim rahmet saklıdır.Mühim olan itikad ve inancımız.Rahman c.c yüreğimizde olsun,halis dualarına gönülden 'amin' ablacığım.
    Haşhaş demek;teyzem demek benim için:) Kurusuyla da yaşıyla da çeşit çeşit pastalar / börekler hazırlar.Bu nefis tatlıyı da ilk onda yemiştim.Türkiye'den haşhaş getirdikçe yapıyorum.Çok güzel olmuş,afiyet,bal,şeker olsun sizlere..
    Kalbi selamlarımla

    YanıtlaSil

Nezaketiniz için teşekkür ederim